Az évtized végére már nem lesz elég olcsón beszerezhető nafta - írja az European Chemical News a Poten & Partners tanácsadó cég előrejelzésére hivatkozva. Az olefinek (etilén, propilén, butilén) és aromás termékek gyártásához használt nafta iránt ugyanis tíz év alatt közel 40 százalékkal, 76 millió tonnával erősödhet az éves világkereslet, meghaladva a finomítói kínálatot. A petrolkémiai kapacitások bővítésének visszafogása várhatóan azzal jár, hogy drágulnak az etilénszármazékok is, ami viszont lelassíthatja a keresletük növekedését.

A petrolkémiai társaságok eddig alternatív nyersanyagok (leggyakrabban gázolaj, valamint gázkondenzátumok) használatával, illetve részben saját finomítók (például gázkondenzátum-leválasztók) létesítésével sikerrel feloldották a szűk keresztmetszetet. Sőt, az elmúlt három évben új független és integrált kőolaj-feldolgozó kapacitások is épültek, főleg a Közel-Keleten (Dubai, Abu Dzsabi, Katar).

Ez utóbbi régió naftaexportőrei ugyan elsősorban a távol-keleti piacokat célozták meg, ám a termelésük felfutása után valószínűleg Európába is juthat kínálatukból. Annál is inkább, mert Délkelet-Ázsiában egyre nagyobb lesz az USA jelenléte is, amely az évtized közepére nettó naftaexportőrré válik, elsősorban az üzemanyagnormák szigorítása következtében.

Az USA-ban 2000-ben még 3,5 millió tonna hiány mutatkozott naftából, ám 2005-ben már 1,1 millió tonnás felesleg várható. Ugyanakkor a folyó évtizedben Európában 8,7-ről 10,5 millió tonnára, Ázsiában pedig 22,9-ről 32,4 millióra nőhet az importtal pótolandó naftahiány.

Ezzel várhatóan egyelőre nem lesz gond, hiszen az évtized első felében mintegy 39 millió tonnával nőhet a globális naftatermelés, és csak a közel-keleti régió kivitele 10 millió tonnát meghaladóan duzzadhat.

A növekvő kínálat a következő években lenyomja az árakat, ám az évtized vége felé lelassul a közel-keleti kivitel növekedése, és már újra erősödő hiány és drágulás várható.

Ez utóbbi két megállapítással nem ért egyet Sebestyén László, a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. (TVK) olefinüzletágának igazgatója. Az általa ismert elemzések szerint ugyanis a naftaárak még legalább tíz évig nyomás alatt maradnak, feltéve persze, hogy nem lesz ismét drámai mérvű drágulás a nyersolajpiacokon. Nemcsak a gyártókapacitások bővülése, hanem amiatt is, hogy az üzemanyagok aromás tartalmának szűkítése nyomán feleslegessé váló nafta is a petrolkémiai területre fog átáramlani.

A nafta tonnánkénti átlagárát így 2010-ben is csak legfeljebb 180 dollár körülire jelzik az ez évre várt 165-170-nel szemben, miközben tavaly volt, hogy a 200 dollárt is meghaladta az árszint. Egyébként is, a petrolkémiai társaságok jelentős technológiai mozgástérrel bírnak a felhasznált nyersanyagok tekintetében, amelyek súlya földrajzi régiónként is erősen változó.

A hazai olefingyártó cég, a TVK például jelenleg mintegy évi 800 ezer tonna naftát és 200 ezer tonna atmoszferikus gázolajat igényel. Ám ez a nagy aránybeli eltérés csökkenni fog 2005-től, amikor az új üzem beindulásával a nafta- és gázolajszükséglet egyaránt 400 ezer tonnával nő. A társaság a nyersanyagigényének mintegy 90 százalékát a Mol Rt.-től szerzi be hosszú lejáratú szerződés keretében. (GI)

MUNKATÁRSUNKTÓL