A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Variációk Pick-kivezetésre

Közeleg a Pick kivezetéséről döntő február 4-i rendkívüli közgyűlés napja, a tőzsde vonatkozó szabályzata viszont még a pénzügyi felügyelet jóváhagyására vár. A régi és az addig esetlegesen hatályba lépő új szabályzat szerint eltérően alakulhat a kivezetési ajánlati ár. Az új szabályzat szerint egyébként még most is alakítható a kivezetési ajánlat ellenértéke.

A tőzsdetanács 2002. január 14-én fogadta el a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) bevezetési és forgalomban tartási szabályzatának módosítását. Az új szöveg - harmonizálva a tőkepiaci törvénnyel - átalakítja a részvények kivezetési eljárását. A módosítás a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jóváhagyásával lép hatályba, ez azonban még nem történt meg.
Ezzel szemben közeleg a Pick 2002. február 4-i rendkívüli közgyűlése, amelyen az egyetlen napirendi pont a részvények tőzsdei kivezetése. Az Arago 4270 forintos nyilvános vételi ajánlatát a Pick törzsrészvényei mintegy 40 százalékának vonatkozásában fogadták el.

A még hatályos tőzsdeszabályzat szerint viszont a kivezetéshez szükséges ajánlati ár minimuma mindössze 3500 forint, ami a közgyűlési meghívó közzétételét megelőző 180 nap forgalommal súlyozott börzei átlagára. Megjegyzendő egyébként, hogy a Pick esetében még le sem záródott a nyilvános vételi ajánlat folyamata, hiszen a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásának hiányában még nem jött létre a részvényátruházás az Arago és az ajánlatot elfogadók között.

Az új szabályzatban lényeges újdonság a kivezetési ajánlat árának megállapítása. A tőkepiaci törvény rendelkezéseihez hasonlóan - más tényezők mellett - itt is szerepel a minimális ár meghatározásánál az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára. Lényeges különbség azonban az, hogy a határidő a törlési kérelem tőzsdére beérkezéséig számítandó, míg korábban a közgyűlési meghívó közzétételének időpontja volt az irányadó. Tehát amennyiben a Pick közgyűlése megszavazza a tőzsdei kivezetést, akkor az ajánlati ár minimuma egészen a törlési kérelemnek a BÉT-re történő beérkezéséig a börzei kereskedés alakulásának függvénye is lehet. Ez nem csak a Pickre igaz, így az új szabályzat jelentősen nehezíti a tőzsdei kivezetést kezdeményezők dolgát.

Ha viszont még a régi szabályzat szerint zajlik le a kivezetés, akkor sem biztos, hogy az ajánlat 3500 forint lesz.

Elképzelhető, hogy a tőzsdetanács a Pick esetleges kivezetési kérelménél megvizsgálja a szabályzattól való eltérés lehetőségeit, ez a vizsgálat pedig kiterjedhet a kivezetési ajánlat során alkalmazandó ellenértékre is - mondta lapunknak Szendrei Csaba, a BÉT kibocsátói és tagi főosztályának vezetője. A tőzsdetanács ilyen döntést indokolással ellátott határozatban hozhat, amely bíróság előtt támadható.

Közeleg a Pick kivezetéséről döntő február 4-i rendkívüli közgyűlés napja, a tőzsde vonatkozó szabályzata viszont még a pénzügyi felügyelet jóváhagyására vár. A régi és az addig esetlegesen hatályba lépő új szabályzat szerint eltérően alakulhat a kivezetési ajánlati ár. Az új szabályzat szerint egyébként még most is alakítható a kivezetési ajánlat ellenértéke. FORTOLÓCZKI ISTVÁN-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek