Szándéknyilatkozatot adott be a Pannonplast-csoporthoz tartozó Dexter Rt. debreceni gyárának megvételére a Karsai Holding. A műanyagipari szerszámokat gyártó Dexter-üzem előzetes becslések szerint mintegy félmilliárd forintért cserélhetne gazdát - mondta Karsai Béla, a Karsai Holding elnök-vezérigazgatója újságíróknak.

A Pannonplast - melyben a Karsainak 10,06 százalékos részesedése van - még február végén bejelentette, a debreceni gyár veszteségessé válása miatt megszünteti a termelést, s a szerszámgépek egy részét a Dexter budapesti üzemébe helyezi át. Az átszervezéssel a társaság létszáma 38 fővel csökkenne.

Karsai Béla elmondta: megítélésük szerint a debreceni gyár olyan értéket képvisel, melyet nem szabad veszni hagyni. Amennyiben ajánlatuk sikeres lesz, akkor a megszerzett üzem csak a holding más tagvállalatai számára értékesít majd termékeket, külső cégek számára - szemben a Pannonplast korábbi gyakorlatával - nem. A vételárat valószínűleg felerészben hitelből, felerészben saját forrásból állnák. Utóbbira fedezetet jelenthet, hogy egy székesfehérvári ipari parkban lévő nyolchektáros ingatlanból öt hektárt el kívánnak adni, ami 200-250 millió forintos bevételt hozhat.

A Pannonplast április végén tartja éves rendes közgyűlését, melyen a Karsai Holding alapszabály-módosítási javaslatokat terjeszt majd elő. Karsai Béla ezzel kapcsolatban elmondta: növelni kívánják a részvényesi kontrollt a társaság menedzsmentje fölött. Így többek között az éves üzleti tervet is jóvá kellene hagynia a közgyűlésnek, valamint évente két rendes közgyűlésre kerülne sor. Az elnöki és a vezérigazgatói posztot pedig szétválasztanák. Az igazgatóságba csak akkor küldenek képviselőket, ha érdemben befolyásolni tudják az ott hozott döntéseket.

Munkatársunktól