Folytatódott a dollár értékvesztése a nemzetközi devizapiacokon. A befektetők várakozásai ugyanis az elmúlt héten megjelent amerikai vállalati eredmények és kilátások alapján 180 fokos fordulatot vettek. Most szinte minden piaci szereplő arra számít, hogy a héten nyilvánosságra kerülő amerikai makroadatok a gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmakat erősítik majd. Szakértők szerint elsősorban a portfóliótőke áramlása torpant meg, az amerikai eszközök sokat veszítettek vonzerejükből.

Európai riválisa ellenében így már napok óta gyengül az amerikai deviza. Az euró 90,2 centen forgott tegnap délután, de napközben elérte az idei 90,64 centes csúcsot is. A jennel szemben ugyanakkor jól teljesített a zöldhasú. Két körzetben tartott időközi választásokon Japánban egyet az ellenzék, egyet pedig a kormányoldal szerzett meg, ami gyengítette a kormány és ezáltal a jen pozícióját. Egy dollár 128,07 jent ért tegnap délután New Yorkban, míg a múlt hét végén még 127,86 jenen is kereskedtek az amerikai fizetőeszközzel.

Londonban tovább menetelt az angol font. A font sterling öt hónapos csúcsértékét közelítette tegnap, amikor 1,4634 dolláros szintre is felugrott a brit deviza jegyzése.