A várakozásoknak megfelelően nagy küzdelmet hozott a Zalakerámia tegnap tartott éves rendes közgyűlése. A társaságban a közelmúltban tulajdonhányadát 20,22 százalékra növelte az orosz Gazprom érdekeltségi körébe tartozó Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB), amely még a közgyűlés előtt jelezte, hogy saját osztalékfizetési javaslata lesz, továbbá új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat is jelölni akar. A Zalakerámia legnagyobb tulajdonosa, az Arago Befektetési Holding Rt. a szavazatok 29 százalékával rendelkezik.

A tegnapra meghirdetett közgyűlés végül csaknem egyórás késéssel kezdődött el a Zala megyei Tófejen 50,25 százalékos részvétel mellett. Az ÁÉB képviselője még napirend előtti felszólalásában arra kérte a részvényeseket, hogy halasszák el a közgyűlést.

A pénzintézet ugyanis alaposabban kívánja tanulmányozni a társaság beszámolóját. Elsősorban a cégcsoport tagjai közötti ügyletek érdekelték az újdonsült nagytulajdonost, illetve az osztrák leányvállalat, a Hussar Holding leírása, ami meghiúsítja az osztalékfizetés lehetőségét. Az indítványt az Arago leszavazta.

Válaszképpen a 75 százalékos többséget igénylő éves beszámoló elfogadására irányuló határozatot az ÁÉB utasította el. Ennek ugyan a társaság működésére nincs közvetlen hatása, de előbb-utóbb új közgyűlést kell összehívni.

Az igazgatóság két tagja, Jellen Sándor és Polgár Viktor lemondott tisztségéről, miközben az ÁÉB visszavonta saját jelölési javaslatát. Az Arago ezt követően egyszerű többséggel megválasztotta Albrecht Lórántnét és Tóth Istvánt a leköszönők helyébe, mindketten a Zalakerámia felső vezetői. Három felügyelőbizottsági tagot is megválasztottak. Az Arago Szőke Lászlót, a Pick értékesítési igazgatóját is beválasztotta a testületbe.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva a Dow Jones hírügynökség eközben arról számolt be, hogy a felügyelet is vizsgálódik az ügyben. A PSZÁF számára ugyanis kétséges, hogy időközben nem sérültek-e a felvásárlási szabályok. Lapzártánkig a felügyeletnél nem tudták megerősíteni ezt az információt.

Az ÁÉB nemrég egy tőzsdei ügyletkötés keretében növelte közel 12 százalékkal részesedését a Zalakerámiában. A részvények nagy része valószínűleg az ING-csoporttól származott.

Lukács Ádám