Módosította a Matáv és a görög CosmoTelco azt a korábbi szerződést, melynek alapján a magyar cég közvetett tulajdoni hányada csökkenhetett volna a macedón távközlési társaságban, a MakTelben. A CosmoTelco lemondott arról, hogy jelenleg meglévő 7,4 százalékos részesedését 29 százalékra emelje a Stonebridge Communications AD-ben, mely a MakTel részvényeinek 51 százalékát birtokolja. E részvények megvásárlására a görög félnek februárig volt opciója, de ezzel nem élt (VG, 2002. február 22.).

Az új szerződés szerint a Matáv 2003. februárig meghoszszabbította a CosmoTelco vételi opcióját, azonban ez már csak egy 10 százalékos részvénycsomagra vonatkozik. A magyar cég hétmillió eurót fizetett a görög cégnek azért, hogy lemondjon a többi részvényre vonatkozó opciós jogának gyakorlásáról - közölte tegnap a Matáv.

Jelenleg a Matáv a Stonebridge 86,5 százalékát tartja kezében, ami mintegy 44 százalékos effektív részesedést jelent a MakTelben. Elemzők szerint a CosmoTelco korábbi opciójának lehívása nem jött volna jól a Matávnak, ugyanis tényleges részesedése 33 százalékra süllyedt volna a várakozásokat meghaladó eredményeket produkáló macedón társaságban. Az új szerződés értelmében legfeljebb 39 százalékig eshet viszsza a Matáv tulajdoni hányada.

A Matáv és a CosmoTelco mellett a Southeast Europe Equity Fund (SEEF) rendelkezik még 6,1 százaléknyi Stone-bridge-papírral. A SEEF és a Matáv között szintén van opciós megállapodás, melynek keretében a SEEF bármikor eladhatja összes részvényét. Korábban a piacon olyan aggodalmak bukkantak fel, hogy a Matáv túl sokat fizetett a MakTelért, s a SEEF-opció lehívásánál újabb veszteséget realizál majd. Most azonban úgy néz ki, hogy az alap tartaná kevésbé jó üzletnek a papírok eladását. (OP)

Munkatársunktól