Az Arago igazgatóságának határozata szerint a társaság - mint a Pick 84,15 százalékos részvényese - az évi rendes közgyűlésén valamennyi részvényfajtára 1000 forintos osztalék kifizetésére tesz javaslatot. Ez 3,53 milliárd forintnyi eredmény felosztását jelenti. A Pick tavalyi adózott nyeresége 1,63 milliárd forint volt, így a fennmaradó részt a 13,5 milliárdot kitevő eredménytartalékból fogják fedezni. A határozati javaslat jóváhagyása esetén az Arago kap meg több mint 3 milliárd forintot, de magának a Picknek is mintegy 350 milliós pénzügyi bevétele képződhet. A szalámicég ugyanis a törvényileg lehetséges legnagyobb, az alaptőke 10 százalékának megfelelő sajátrészvény-állománnyal bír.

A váratlan döntés hatására a Pick árfolyama - kis forgalom mellett - a 15 százalékos limittel drágult 4945 forintra.

A Pick tavalyi profitja egyébként 56,5 százalékos csökkenést mutatott a 2000. évi teljesítményhez képest. A gazdálkodás idei eredménye azonban kiugró mértékben nőhet, amit a roppant alacsony bázis mellett a sertésfelvásárlási árak csökkenő tendenciája is erősíthet.

Sasinszki Ágnes, az Arago vezérigazgató-helyettese szerint az indokolta az indítványt, hogy az osztalék kifizetését a Pick pénzügyi helyzete lehetővé teszi. A társaságnál inkább a gazdálkodás, ezen belül főleg a kereskedelem- és költségpolitika konszolidálására van szükség. Az Arago azt is figyelembe vette az osztalékjavaslat kialakításánál, hogy a Picknél évek óta nem történt meg a várt külföldi akvizíció.

Pártl Zoltán, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője szerint az indítvány az Arago pénzügyi szükségleteit szolgálja, és hoszszabb távon nem a részvényesi érték növelését elősegítő lépés. Az akvizíciós tervek másodlagossá váltak, pedig indokolt lenne a Pick terjeszkedése. Az elemző szerint az árfolyam emelkedésének mértéke elmarad az osztalék mértékétől, és ennek kifizetése után a kurzus visszatér a 4200-4300 forint körüli szintre.

Mint ismert, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt., melynek egy aranyrészvénye van a Pickben, többször vitába keveredett az Aragóval a szalámicég kapcsán. Az ÁPV többek között beperelte a Picket, amiért a cég egyik közgyűlésén az ÁPV Rt. jóváhagyása nélkül döntöttek a részvények tőzsdei kivezetéséről. A bíróság első fokon igazat adott a vagyonkezelőnek, s hatályon kívül helyezte a kivezetésről szóló határozatot.

A Pickkel a Budapesti Értéktőzsde is vitába szállt, ugyanis az Arago olyan változtatásokat kezdeményezett, miszerint csak a közgyűlés előtt 60 nappal a részvénykönyvbe bejelentkezett részvényesek élhetnek szavazati jogukkal.

Fortolóczki István