Ukrajnában az idén 14 százalékkal, 35 millió tonnára csökkenhet a gabonatermés a csapadékhiány nyomán - jelentette a Bloomberg a washingtoni agrártárca, az USDA előrejelzésére hivatkozva. Az ukrajnai össztermésen belül 19 millió tonna lehet a búza, ami több mint 10 százalékos gyengülés a tavalyi 21,3 millióhoz képest.

Ez azért érdekes, mert a múlt évben az ukrán dömpingexport lényeges szerepet játszott az európai és ázsai búzaárak letörésében, erős versenyhelyzetet támasztva. Keleti szomszédunk kukoricából (3,3 millió tonna) és árpából (9 millió tonna) is mintegy 9, illetve 11 százalékkal kevesebbet arathat ebben az évben.

A világ folyó idénybeli gabonatermelése ugyanakkor a vártnál nagyobb lehet, elsősorban a török és ukrán árpatöbblet jóvoltából. A Nemzetközi Gabonatanács, az IGC most már globálisan 1,471 milliárd tonna gabonát jelez a 2001/2002. évre, ötmillió tonnával többet, mint egy hónappal korábban.

A múlt évhez viszonyított növekmény eléri a 21 millió tonnát, várhatóan mintegy 296 millióra duzzasztva az idény végi készleteket. Ám ez utóbbiak még így is 28 millió tonnával elmaradnak az egy évvel ezelőtti zárókészletektől, mivel a világfogyasztás a tavalyinál jobban, mintegy másfél milliárd tonnára erősödhet.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS