Lapzártánkig csak részleges információk kerültek napvilágra azzal kapcsolatban, hogy mely befektetők nyújtottak be előzetes ajánlatot a bolgár távközlési társaság (BTC) 65 százalékos részvénycsomagjára. Az ajánlatok beadási határideje tegnap délután volt, Szófiában azonban egyelőre csak annyit közöltek, hogy három pályázat érkezett be. A Matáv korábban jelezte, hogy megvásárolta a BTC-tender dokumentációját, az ajánlat beadásával kapcsolatban mára ígértek közleményt.

Megerősítette viszont részvételét a pályázaton az állami kézben lévő török távközlési vállalat, a Turk Telekomunikasyon, mely az egyik legnagyobb török céggel, a Koc Holdinggal közösen nyújtott be ajánlatot. Meg nem erősített hírek szerint a török páros több mint 300 millió dollárt kínált fel, bár az nem világos, hogy ez az összeg már további beruházásokat is tartalmaz-e. Egy korábbi bolgár privatizációs stratégia minimum százmillió dolláros vételárral számolt, minimumárat azonban hivatalosan nem szabtak meg.

Kiderült az is, hogy korábbi közléseinek megfelelően a görög OTE nem ad be ajánlatot. Az OTE tegnapi közleménye hangsúlyozta, hogy részletesen megvizsgálták a BTC-magánosítás dokumentációját, azonban a tranzakció nem illeszkedik a társaság jelenlegi terveihez. Hivatalosan lemondta részvételét az ajánlattételt egy ideig fontolgató orosz AFK Sistema is.

Szófiában a Matáv mellett befektetőként emlegették a China Telecomot, a Swedtelt, a France Telecomot és az izraeli Ganden Groupot. Felmerült két befektetési alap részvétele is, a londoni Charlemagne Capital korábban jelezte, hogy egy stratégiai befektetővel közösen pályázna, míg a kockázati tőkebefekteté-seiről ismert Advent International állítólag szintén bejelentkezett Szófiában. (OP)

Munkatársunktól