A legnagyobb amerikai befektetési bank, a Merrill Lynch is jelentős reformokra szánta el magát az általa kibocsátott elemzésekkel kapcsolatban. Mostantól kezdve az elemzők csak vételi, semleges és eladási ajánlást tehetnek az egyes részvényekre, a többi kategória megszűnik. Hasonló lépést jelentett be egyébként nemrég a Morgan Stanley Dean Witter és állítólag erre készül a Salomon Smith Barney is.

A Merrill Lynch emellett felszámolja az úgynevezett "hoszszú távra szóló" ajánlásokat, s ezentúl a kockázatot és a várható osztalékot is feltünteti az ajánlásban. A nagy befektetési bankok közül elsőként a Merrill azt is bejelentette, hogy az elemzők fizetése ezentúl előrejelzéseik pontosságához igazodik majd.

Mint ismert, a Merrill néhány héttel korábban peren kívüli megegyezést kötött a New York-i főügyésszel, aki azzal vádolta a befektetési bankot, hogy az elemzői ajánlásokat befolyásolják ügyfélkapcsolatai. Ekkor a Wall Street-i cég 100 millió dollár kifizetésén felül vállalta, hogy az elemzők fizetését függetlenné teszi a befektetési banki bevételektől, s átalakítja a befektetési bankárok és az elemzők kapcsolatát.

Az elemzőkkel szembeni kritika azt követően erősödött fel, hogy számos cégtől vételi ajánlásokat adtak ki olyan részvényekre, melyeknek kibocsátói az adott befektetési banknak adtak különböző megbízásokat. Sok ilyen papírról az elemzők egymás között lesújtóan vélekedtek. (VG)