A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedélyezte a Budapesti Árutőzsde (BÁT) részvénytársasággá történő alakulását. A jogalkotói szándék a piaci szereplők számára is jobb átláthatóság, valamint egy esetleges tőzsdei fúzió lehetővé tétele, melyre a második fél évig még nem kerülhet sor - mondta dr. Bánhidi Ferenc, a BÁT ügyvezető igazgatója.

Véglegessé a májusi közgyűléssel válik az átalakulás. Ekkor jár le a jelenlegi tisztségviselők mandátuma is, így személyi változások is várhatók a közgyűlésen. Korábban a kereskedési tagság kötelezően tulajdonosi tagsággal is járt az évközi befizetésekkel megfelelő arányban. Az új formában ez kettéválik, így nem kell kötelezően tulajdonosnak lennie annak, aki csak kereskedni akar.

Bánhidi elmondta, hogy a részvénytársaság tulajdonosi struktúrája a 2002. december 31-i befizetések alapján számított állapotnak felel majd meg. Jelenleg ez meglehetősen szétaprózódott, számos bank, brókercég és szövetkezet osztozik rajta. A Conclude Kft. 7,09 százalékos részesedéssel a legfőbb tulajdonos, melyet a Swap Tőzsdeügynöki Rt. és a Sonitem Kft. követ 6,14, illetve 6,02 százalékkal.

Az átalakulással jelentős szervezeti változással nem, csak a meglévő szervezetek átnevezésével jár. A BÁT szerkezetét érintően egy korábbi közgyűlési döntésnek megfelelően vizsgálják az egységes szekció kiépítésének lehetőségét a jelenlegi három helyett.

Az idén a BÁT forgalmának növekedése várható a gyenge elmúlt évet követően. A januári adatok máris felfutást mutatnak a határidős devizapiacnak köszönhetően, mely a nyereségadó eltörlése és a forintot érintő spekulációk következménye. (FR)