Az Inter-Európa Bank (IEB) forgalmazási hálózatába év elején visszatért Aranyhal nyílt végű alap napjai is meg vannak számlálva, hiszen azt a bank érdekeltségi körébe tartozó Europool Alapkezelő március 31-ével a hasonló befektetési politikát folytató Hunnia Pénzpiaci Alapba olvasztaná be - mondta lapunknak Pál Tamás vezérigazgató. A lépés logikusnak tűnik a mérethatékonyság miatt, a pénzpiaci alap vagyona 16,8 milliárd forint, míg az Aranyhalé 144 millió. Bár az alapot eddig is az Europool kezelte, a beolvasztásra eddig azért nem kerülhetett sor, mivel az Aranyhalat a K&H Bank hálózatában forgalmazták.

Március 31-ével az Europool két indexkövető alapjára is hasonló sors vár, amit szintén a csekély nettó eszközértékükkel indokolt Pál Tamás. Az elmúlt három évben ugyanis az volt a tapasztalatuk, hogy a befektetők nem érdeklődtek a passzív alapok iránt. Bár a törvény 2002. évi változása lehetőséget adott az alapkezelőknek arra, hogy valódi indexkövető alapok jöhessenek létre - azaz mentesülnek a részvényalapokra vonatkozó részvényvásárlási korlát alól, s az alapkezelő teljes egészében le tudja képezni a BUX index kosarának súlyait -, az Europool nem élt ezzel a lehetőséggel. Az első negyedév végével az 51,6 milliós vagyonú Hunnia Részvény Index a Hunnia Részvényalapba olvad be (238,4 millió a vagyona), míg a 121,1 milliós nettó eszközértékű Hunnia Kötvény Index a Hunnia Államkötvény Alapba (2,7 milliárd a vagyona).

Az alapkezelő előreláthatólag ezen a héten kapja kézhez a PSZÁF-engedélyt, s ezt követően meghirdetik az alapok összeolvadását. (FB)