A nyerscukor határidős jegyzési árfolyama több mint másfél éve nem látott magasságba emelkedett a múlt héten a meghatározó New York-i tőzsdén, és immár csaknem 40 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. A márciusi szállítású cukor tonnáját például péntek délután már közel 200 dolláron jegyezték. Az idei drágulási ütem is elérte a 17 százalékot, amiben döntően a legnagyobb nádcukortermelő és -exportőr országból, Brazíliából érkező hírek játszottak szerepet.

A dél-amerikai ország világ-piaci kínálata ugyanis várhatóan szűkül ebben az évben, mégpedig két okból is. Egyrészt a nyersolaj világpiaci árainak magasrepülése miatt, a brazil kormány ebben az évben mintegy másfél milliárd literrel növelni kívánja a cukorból nyerhető és üzemanyagként hasznosítható etilalkohol helyi termelését és fogyasztását. Ez utóbbi ösztönzése végett máris rávette az alkoholgyártókat, hogy csökkentsék az áraikat.

Másrészt az elmúlt hónapokbeli szárazság megviselte a - szokásosan a teljes termelés mintegy 85 százalékát adó - délbrazil cukornádültetvényeket, ami negatívan hathat az idei hozamokra. A csökkenés mértékéről legkorábban júniusban, a helyi betakarítás megindulása után lehet pontosabb képet nyerni. Brazília északi felében ugyanakkor már áprilisban és májusban learatják a cukornádat.

Londonban a fehér cukor árának emellett az is lendületet adhat a következő napokban, hogy Indonézia, a világ jelenleg második legnagyobb (Oroszország után) importőre félmillió tonna finomított cukrot tervez vásárolni májusig bezárólag. Az első 50 ezer tonnás indiai szállítmányt már le is kötötte. Ezt a várakozást erősíti a pénteki - tonnánként mintegy másfél dolláros (236 fölé) - drágulás.

A legutóbbi, tavaly október-novemberben készült világpiaci előrejelzések még jelentős túlkínálatról szóltak, és nyomott cukorárakat sejettek. Így, időrendben az ED&F Man kereskedőház 5,4 millió tonnás, a Nemzetközi Cukorszervezet (ISO) pedig 4,36 milliós termelési többletet jelzett az októberben kezdődött 2002/03-as kereskedési évre. Ez utóbbi szerint a globális termelés elérheti a 141,8 millió tonnát.

A washingtoni agrártárca (USDA) november végi előrejelzésében ennél óvatosabb volt, ám így is 133,9-ről 138,8 millió tonnára emelte a nyerscukor új kínálatát, amit döntően a brazil termelés várhatóan 12 százalékos - 22,8 millió tonnára - növekedésével indokolt. Ám úgy látszik, az időjárás közbeszólt.