Egyelőre még nyitott kérdés a szorongás elleni szer, a deramciclane jövője, ám mint Marosffy László, az Egis vezérigazgató-helyettese kérdésünkre elmondta: arra törekednek, hogy a kutatások folytatódhassanak. A finn Orion Pharmával - amellyel az Egis szerződést kötött a deramciclane-molekula közös fejlesztésére vonatkozóan - várhatóan három-négy hét múlva kezdődhetnek el a szakértői egyeztetések. Ennek során döntenek a fejlesztés folytatásáról (esetleg más terápiás indikációs területen), vagy befejezéséről az eredmények teljes ismeretében, ám mint a vezérigazgató-helyettes fogalmazott: egyelőre még nem világos, miért állhatott le a kutatás. Múlt kedden, az Orion bejelentését követően a hazai gyógyszeripari társaság azonnal az Orion Pharma cég elnökéhez, dr. Risto Miettunenhez fordult a hír indoklása végett, ám a finn cég egyelőre nem közölt új információkat.

Tordai Péter, a K&H elemzője szerint a Pharmaciát felvásárló Pfizernek fűződhettek érdekei a deramciclane-kutatások leállításához saját termékfejlesztése miatt. (A Pharmacia végezte az amerikai kutatásokat és lett volna felelős a piaci bevezetésre.) A társaságnak ugyanis már van egy harmadik kutatási fázisban lévő, szintén szorongás elleni gyógyszere, a Pregabalin. Vélhetően az történhetett, hogy a deramciclane klinikai tesztje nem volt eléggé kiemelkedő ahhoz, hogy jóval nagyobb piaci részesedést indukáljon a Pregabalinhoz képest, s ennek tükrében a Pharmacia nem kívánt több pénzt áldozni a szerre.

A K&H elemzője szerint jelenleg 30 százalék az esélye annak, hogy valamilyen formában a deramciclane-kutatásokat folytatni lehessen, s maximum 15 százalék a valószínűsége annak, hogy piacra kerüljön a gyógyszer. Az elemző 10 százalékos esélyt lát a kutatások folytatására az eredeti terápiás területen, s 20 százalékot, hogy az Orionnal közösen új terápiás területen próbálják ki a szert, ami 4-6 év további munkát és 100 millió dollár befektetést jelentene. A legnagyobb valószínűsége azonban annak van, hogy az Orion felhagy a kutatással. Ebben az esetben a disztribúciós jogok visszaszállnak az Egisre.

A gyógyszercég részvényeit egyébként Tordai mellett több elemző is vételre javasolja a jelenlegi szinten.