Afrika négy legnagyobb aranybánya-társasága - AngloGold, Gold Fields, Harmony Gold Mining, Ashanti Goldfields - termelése növelésére készül, miután a sárga nemesfém világpiaci árai tavaly több mint tíz éve nem tapasztalt ütemben emelkedtek, és az idén már a hat és fél éves csúcsot is elérték. A tavalyi 25 és az idei közel 20 százalékos drágulás nyomán a dél-afrikai bányarészvények árfolyama is a hatszorosára duzzadt. Mindez arra ösztönzi a vezető termelőket, hogy részben bővítsék vagy ismét termelésbe vonják a meglevő bányáikat, részben újakat nyissanak Dél-Afrikában, Ghánában, Guineában és Tanzániában - jelentette a Bloomberg.

Az AngloGold konszern például 2006-ig 10 százalékkal kívánja növelni a dél-afrikai kitermelését, emellett Dél-Amerikában és Ausztráliában is kiterjeszti a bányatevékenységét. Már az idén összesen 360 millió dollárt fordít a termelés bővítésére, valamint lelőhelyek kutatására.

Néhány éve még 20 éves mélypontra zuhantak a tőzsdei aranyárak a túlkínálat hatására, amelyet nem utolsósorban a befektetők elmaradása és a központi bankok készletkiárusítása idézett elő. A jövedelmezőség erodálását bányabezárások és létszámleépítések követték, melynek következtében 2001-ben, közel fél évszázad óta először, 400 tonna alá esett Dél-Afrika aranytermelése. A teljes bányakínálat ennek ellenére mintegy 20 tonnával nőtt, nem utolsósorban a felfutó orosz kínálat következtében.

A részvénypiacok és a dollár tartós gyengélkedése, valamint a közel-keleti háborús várakozások felerősödésére azután tavaly markáns fordulatot vett az aranytőzsdei trend, aminek a befektetők, mindenekelőtt a japán vevők visszapártolása mellett kínálati okai is voltak. Egyrészt a bankok kiárusító aukciói mérséklődtek a korábbi önkorlátozó megállapodásuk nyomán, másrészt a további drágulásra számító termelők, jelesül elsőként az AngloGold, erősen visszafogták a fedezeti, azaz a leendő termelésük terhére történő tőzsdei eladásaikat.

Az iraki háború közeli megindulására az arany napi piaci troy unciánkénti ára február elején már elérte a 388,50 dollárt is (1 troy uncia = 31,1 gramm). Az elmúlt napokban viszont több mint 40 dollárral esett az árfolyam, miután kiderült, hogy még legalább hetekbe telhet, míg megkezdődhetnek a harcok a közel-keleti térségben. Ráadásul a dollár és a részvénypiacok is erősödni látszottak. Ám az aranypiac igen érzékeny, amit jól mutat, hogy a dollár euróval szembeni tegnapi gyengülése tegnap délelőtt azonnal több dollárral szilárdította a londoni jegyzéseket.