Az eredménytelenül zárult nyilvános fordulót követően a zártkörű pályázat már sikerrel zárult. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatósága tegnapi ülésén az öt pályázó közül a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Rt. ajánlatát ítélte a legjobbnak. Az ÁPV magyarázata értelmében a bank mellett szólt, hogy a kárpótlási jegyek elsődleges forgalmazójaként nagy tapasztalatokkal rendelkezik a speciális értékpapírral kapcsolatban, így megfelelő színvonalon tudja biztosítani a jegycsere megvalósítását. A K&H ezenkívül jelentős országos fiókhálózatot üzemeltet, amely lehetővé teszi a vidéki és határon túli jogosultaknak a kárpótlási folyamatban történő részvételét. A nyertes pályázó rendelkezik a tranzakció sikeres lebonyolításához szükséges szakmai, személyi és technikai háttérrel is - hangzik a vagyonkezelő indoklása. Ráadásul az sem volt mellékes tényező, hogy a K&H pályázata költséghatékonyság szempontjából is a legelőnyösebb volt. A tender második helyezettje a CA IB Értékpapír Rt., míg a harmadik az Erste Befektetési Bank Rt. lett.

Január végén a nyilvános pályázatot formai okokra hivatkozva nyilvánították érvénytelennek, mivel hiányoztak az alvállalkozók összeférhetetlenségi nyilatkozatai, illetve volt, ahol nem is jelölték meg őket. Ezek azonban teljesíthető feltételek - mondta akkor Vági Márton, az ÁPV vezérigazgató-helyettese.

A pályázati kiírásban foglaltak szerint a K&H az ÁPV Rt.-vel történt szerződéskötés után kezdheti meg kitűzött feladatainak végrehajtását. A zártkörű pályázat kiírása azonban csúszást jelent, ami miatt szorosabbá váltak a határidők. A várhatóan háromhetes részvénycsere május 31-éig zajlik le - amennyiben igény van rá, úgy meghosszabbítható -, s június 30-áig tőzsdére kerülhet a Forrás-részvények mindkét sorozata. (FB)