Az elmúlt hét a forint gyengüléséről szólt a hazai bankközi piacon. Kereskedők szerint ha nem is túl intenzív, de napról napra egyértelműen érezhető eladási hajlandóság mutatkozott a külföldi szereplők körében. A Magyar Nemzeti Bank pénteken nyilvánosságra hozott devizatartalékáról szóló adat nem lepte meg a piacot, a jegybank több mint 4 milliárd eurót vásárolt piaci intervenciója során. Nemzeti fizetőeszközünk 10,68 százalékos szinten fejezte be a hetet a sáv erős oldalán, ami nagyjából 1 százalékos gyengülést takar heti szinten. Pénteken 246,60 forintot ért egy euró a piacon, míg a dollárért már 229 forintot is megadtak.

A bankközi forintpiacon az MNB kéthetes tenderén fenntartott mennyiségi korlátozás következtében továbbra is 3,5 százalék környékén állnak az overnight kamatok. A tomnext swapügyleteknél némi emelkedés következett be, a hét eleji 2,5-3 százalékról 3,2-3,4 százalékra emelkedtek a swapügyletek kötési szintjei. A hosszabb lejáratokon pedig nem igazán mutatkozott aktivitás.

Az elmúlt héten átlagosnak mondható forgalom mellett alig változtak a referenciahozamok a hazai másodlagos állampapírpiacon. A hozamgörbe hosszú oldalán gyakorlatilag stagnáltak a hozamok, míg a görbe éven belüli szakaszán 3-10 bázispontos hozamemelkedést regisztráltak. Az elsődleges piacon a hároméves kötvények iránt óriási kereslet mutatkozott, a 60 milliárd forintos mennyiségre 204 milliárdnyi ajánlat érkezett, mire az Államadósság Kezelő Központ 80 milliárdra emelte a kibocsátott mennyiséget.

A nemzetközi devizapiacok hangulatát továbbra is az iraki konfliktus határozza meg. A dollár még a pénteken közzétett kedvező munkanélküliségi adatra sem reagált, tovább gyengült európai riválisa ellenében. Az amerikai deviza a hét folyamán fél százalékkal gyengült az euróval szemben, amelyért péntek délután 1,0823 dollárt adtak New Yorkban. A hét folyamán az euró járt 1,09 dollár felett is, tartósan azonban nem tudott megkapaszkodni ezen a szinten. A jen ellenében már jobban teljesített a zöldhasú. Egy dollár 120,27 jent ért a hét utolsó kereskedési napján, ami 0,3 százalékkal magasabb a hét eleji szintnél.