A múlt héten zárult gyorsjelentési időszak nem döntötte romba az elemzők korábbi ajánlásait, hiszen az esetek többségében nem változtattak korábbi minősítéseiken. Mindez annak ellenére történt, hogy a várakozások és a tényleges eredmények között azért voltak kisebb-nagyobb eltérések.

A blue chipekben látják továbbra is a legnagyobb növekedési perspektívát az elemzők, a Mol-Matáv-OTP-Richter négyes fogat tagjait a szakértők zöme vételre ajánlja a gyorsjelentés publikálását követően is, azaz a társaságok részvényeinek megítélése nem változott. Az eddig stabilan jó teljesítményt nyújtó Matáv és OTP esetében lehettünk tanúi kisebb megingásoknak, ezzel szemben azonban a Mol és a Richter gyorsjelentése egyértelműen kellemes meglepetést okozott - mutatott rá Bónis Miklós, az IEB elemzője.

A Mol negyedik negyedéves gyorsjelentését követően a Bloomberg összesítése szerint eddig öt szakértő adott ki elemzést az olajipari társaságról, s egyikük sem változtatott korábbi ajánlásán. Így a K&H elemzője továbbra is vételre javasolja a részvényt, a vártnál gyengébb utolsó negyedéves teljesítmény és a gázüzletág növekvő vesztesége ellenére bízik a papírban, amelyet az INA-privatizációval és a készülő gáztörvénnyel magyaráz. A Mol-részvények vétele mellett voksol továbbra is a Cashline, az Erste és a Deutsche Bank (DB). A DB elemzője árnyalatnyit felfelé húzta az idei és jövő évi eredményprognózist is, annak ellenére, hogy hangsúlyozta: a 2002. évi várakozások feletti profit elsősorban egyszeri tételek hatására született. A kedvező kilátásokat a finomítói marginok emelkedésére, illetve az új gáztörvényre alapozza. Nem változtatott korábbi javaslatán a Goldman Sachs sem a gyorsjelentés publikálását követően, bár a többi elemzőhöz képest némileg pesszimistábban látja az olajipari cégben rejlő előnyöket. A Goldman Sachs szakértője a "tartás" mellett tette le a voksát, amely a gázüzletág körüli bizonytalansággal áll összefüggésben, jóllehet az elemző a társaság re-

gionális stratégiáját megfelelőnek tartja. A Mol egyéves célárfolyamát 6200-6900 forint közé teszik az elemzők.

Az OTP tavalyi éve kapcsán eddig öt elemző ragadott tollat, ám jelentős változtatásoktól megkímélték a piaci szereplőket. A Concorde és a UBS vételt javasol továbbra is, hasonlóan Pártl Zoltánhoz, a K&H elemzőjéhez. Bár a pénzintézet vártnál gyengébb eredményről számolt be, ez a rendkívüli tételeknek és a prudens céltartalékképzésnek tudható be, hosszú távon azonban továbbra is optimistán látom a pénzintézet jövőjét - mondta lapunknak a K&H elemzője. A Raiffeisen is beállt a sorba, a dinamikus hitelexpanzió, a bevételek jelentős növekedése, a lakossági piac stabil pozíciója és a leánycégek kedvező elemei voltak 2002 utolsó három hónapjának. Az OTP 12 hónapos célárfolyamai 2450 forint környékén mozognak.

A Matáv részvényei vételen maradtak a Concorde, a K&H és az Erste ajánlásaiban is, és a Deutsche Bank is tartotta magát korábbi megítéléséhez, igaz, ez tartásról szólt. A Richter Gedeon vártnál jóval kedvezőbb gyorsjelentését több elemző is felminősítéssel honorálta. Az Erste immáron vételre javasolja a gyógyszeripari cég papírját, mondván, számos kedvező fejlemény történt, például az amerikai és nyugat-európai export terén, a jövőbeni eredménynövekedés bázisául pedig a nőgyógyászati termékvonal, a stabil regionális pozíciók és a Polfa-akvizíció szolgálhat. A CIB szakembere rövid távon tartásra, hosszú távon óvatos vételre javasolja a Richtert, s mint Trippon Mariann rámutatott: a Richter ismét bebizonyította, sikeresen képes ellensúlyozni a devizaárfolyamok kedvezőtlen változását. A gyógyszercég eredménykilátásait illetően a belföldi piac problémái mellett továbbra is a dollárárfolyam alakulása jelenti az egyik legnagyobb kockázati tényezőt. A társaság kilátásait alapvetően továbbra is kedvezően ítéli meg az elemző, a növekedés motorját a következő években is a fejlett nyugati piacok, illetve a nőgyógyászati termékcsoport jelentheti. A Concorde, az IEB és a K&H a gyorsjelentés publikálását megelőzően is a kedvező befektetési lehetőségek között tartotta számon a gyógyszergyári részvényt, így további felminősítésre már nem volt szükség. A Richter kurzusát egyéves távlatban 16 000-19 000 forint közé várják az elemzők.

A blue chipek utáni állandó ötödik Egis azonban leminősítési hullám áldozata lett, bár ez nem a gyorsjelentés, hanem a keddi tragikus hír számlájára írható. A deramciclane-sztori véget érése pánikhangulatot okozott a gyógyszeripari cég piacán, a befektetők számára ugyanis eltűnt az a húzóerő, ami korábban vételre ösztönözte őket - magyarázta Bónis Miklós. Ha fundamentálisan nézzük a céget, akkor nem indokolt a 7000 forint alatti részvényárfolyam, bár ha azt veszszük, hogy e miatt a hatóanyag miatt vették a befektetők a részvényt, akkor már a pszichológiai tényezők is szerepet játszanak. Az Egis-tulajdonosok most két választás előtt állnak: veszteséggel túladnak a papírjaikon, illetve bennragadnak, hiszen nem látok olyan tényezőt, ami felhúzhatná az árfolyamot - tette hozzá. A Bloomberg legfrissebb összesítéséből kiderül: az OTP mellett a UBS, a Raiffeisen, a Nomura is az eladást javasolja, bár mint egyesek megjegyezték, jelentős esés esetén ez már módosulhat.

Bár kellemetlen gyorsjelentéseket produkált a Rába és a Pannonplast, az elemzők kitartottak korábbi ajánlásaik mellett. A Pannonplastot az Erste és a K&H változatlanul tartásra, az IEB spekulatív vételre javasolja, a Rábát az IEB és K&H tartásra, a Concorde csökkentésre. A Danubiust viszont vételről tartásra minősítette le a K&H a gyenge negyedik negyedév és az idei kedvezőtlen kilátások miatt, míg az Erste továbbra is tartást javasol a szállodaipari társaság papírjaiból. A Synergon esetében is a tartás mellett tört lándzsát a Concorde és az Erste, míg a Graphisoftnál a Concorde tartás helyett már a felhalmozás mellett voksolt, hiszen az árfolyam már vonzó lehet a hosszú távon gondolkodók számára. Az Erste azonban továbbra is kitart korábbi véleménye mellett, s tartásra javasolja a Graphisoft-részvényeket. (FB)