Nem szolgáltatott szenzációt a Budapesti Értéktőzsde és a Deutsche Börse tegnap bejelentett együttműködése, egyelőre "csak" a frankfurti piac Xetra kereskedési rendszeréhez történő hozzáférésről szól a megállapodás. A korábbi optimista várakozásokkal ellentétben a Xetra használata egyirányú, azaz a hazai cégek részvényei egyelőre nem lesznek elérhetők a rendszert világszerte használó közel 400 brókercég számára. Jaksity György, a BÉT elnöke azonban hangsúlyozta, hogy a most bejelentett megállapodás csak az első lépést jelenti, tovább folynak a tárgyalások mind a DB-vel, mind más piacokkal.

A hazai brókercégek számára a második negyedévben, jó esetben már áprilisban megnyílik a lehetőség arra, hogy közvetlenül kapcsolódhassanak a rendszerhez.

A megállapodás értelmében a BÉT technikai kapcsolatot épít ki a Xetra felé, majd úgynevezett Multi-Member Frontend szolgáltatóként biztosítja a kereskedésben részt venni kívánó hazai brókercégek felé a szükséges infrastruktúrát. Ezért havonta 300 eurót kér, valamint a megkötött ügyletek árfolyamértékének 3 ezrelékét. A hazai brókercégeknek ezenfelül fizetniük kell a Xetra-tagságért, ez azonban "lekereskedhető". Jelenleg egyébként 13 cég 24 brókerének van meg a Xetra-vizsgája.

Jaksity György szerint a megállapodás tükrözi a BÉT elkötelezettségét az egységes európai tőkepiac iránt. Rainer Reiss, a DB igazgatója kiemelte, hogy a Xetrán olcsóbban kereskedhetnek a hazai brókercégek a világ vezető papírjaival. Az elektronikus platform 1997 óta működik, és három év alatt szinte teljesen kiváltotta a hagyományos kereskedést, ma már a DAX indexben szereplő blue chipek forgalmának 97, a német részvénypiac összforgalmának pedig 94 százalékát bonyolítják rajta. A Xetrán több mint tízezer különböző instrumentum (részvény, tőzsdén kereskedett befektetési jegy, warrant stb.) érhető el, a vezető európai vállalatok mellett a 200 legnépszerűbb amerikai papír is megtalálható. (Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy az amerikai piacok kereskedési idejéből két órát nem fed le a Xetra.)

Horváth Zsolt, a BÉT vezérigazgatója szerint a magyar befektetők mintegy 200 milliárd forint értékben kereskedtek tavaly külföldi részvényekkel, ennek mintegy 30-40 százaléka érhető el a Xetra rendszerén. Eddig a magyar brókercégek külföldi befektetési szolgáltatókon keresztül érték el a kinti papírokat. A tőzsde várakozásai szerint ez a forgalom terelődik át hamarosan a Xetra rendszerre, a BÉT-en keresztül. Az nyilvánvaló, hogy a hazai befektetési szolgáltatók számára olcsóbb lesz a külföldi papírokkal történő kereskedés, így a saját számlás üzletekben is kisebb kiadással számolhatnak. Az azonban egyelőre kérdéses, hogy milyen mértékben csökkentik az ügyfelek felé a jelenleg még irreálisan magas díjaikat. (ÁG)