A keddi lejtmenetet követően tegnap ismét fordult a kocka, mind Európában, mind a tengerentúlon felfelé vették az irányt a piacok. Az amerikai külügyminiszter megnyugtatta a piacokat - jegyezték meg az elemzők, arra utalva, hogy Colin Powell beszédéből világossá vált, Amerika a közeljövőben megindítja Irak ellen a háborút. A párizsi CAC 40 mutató 0,7, a frankfurti DAX 3,3 százalékot erősödött.

A londoni FTSE 100 index 2,5 százalékot emelkedett, amely elsősorban a távközlési részvényeknek volt köszönhető. A befektetők ugyanis azokra a szektorokra koncentrálnak, amelyek nincsenek kitéve a dollár árfolyam-alakulásának, s kevéssé hat rájuk a magas olajár - mondták a szakértők. A Vodafone 3 százalékot drágult, miután bejelentette: megbeszéléseket folytat japán vezetékes cégének eladásáról, ami közel 1,5 milliárd fontos ügylet lehet. Két százalékot erősödött a BT, míg a Deutsche Telekom közel hatot, ami némileg szépítette a részvény elmúlt háromheti 22 százalékos viszszaesését. Emelkedéssel nyitottak az amerikai börzék is, a háborúval kapcsolatos bizonytalansági tényezők száma ugyanis csökkent.

Lapzártunkkor a Dow Jones 1,5, a Nasdaq 1,8 százalékos emelkedést mutatott. A Cisco árfolyama 20 centtel 13,40 dollárra nőtt, óvatos 2003-ra vonatkozó prognózisa dacára. Az Alcoa közel 4 százalékos pluszt mutatott, miután a Prudential vételre változtatta ajánlását a korábbi tartásról.