Az európai börzéken folytatódott a hullámvasút, tegnap ugyanis ismét pozitív előjel került az indexek elé. A londoni FTSE 100 és a párizsi CAC 40 is 2,5-2,5 százalékkal erősödött, míg a frankfurti DAX beérte kevesebbel.

Az FTSE erőteljes növekedése a BP-nek és a bankszektornak köszönhető. A BP oroszországi impozáns terjeszkedési tervei, illetve a társaság várható kedvező negyedéves számai 3,7 százalékkal dobták meg az olajipari társaság részvényeinek árfolyamát. A bankszektor szereplői is számottevően drágultak: a hét második felében gyorsjelentésüket közlő Lloyds TSB 5,2, a Barclays 2,9 százalékkal tornázta fel magát. A párizsi indexnek is sikerült maga mögött hagynia az ötéves mélységeket. Az Axa 6,7, a Cap Gemini 5,4, a Saint-Gobain 5,9, a Vivendi 4,9 százalékkal nőtt.

A Wall Streeten a Fed elnökének, Alan Greenspannek a beszédére vártak a piaci szereplők, ám megnyugtató szavakat nem kaptak. Az elnök szerint kulcsfontosságú az iraki helyzet minél előbbi rendezése, ami a börzemutatók alakulásában is meglátszott. Lapzártunkkor a Dow Jones 0,1 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq 0,5 százalékos pluszban volt. A legaktívabb részvénynek az EMC bizonyult, míg az Aetna papírjait a költségcsökkentési intézkedések közel 6 százalékkal dobták meg. Öt százalékot drágultak a McDonald's mögött második helyen álló étteremhálózat, a Yum Brands papírjai.