Bár az amerikai elnök, George W. Bush gazdaságélénkítő csomagja - ami többek között az osztalékadó eltörlését is tartalmazza - még nem kapott zöld utat, az amerikai tőzsdecégeket ez alig zavarta abban, hogy növeljék osztalékuk mértékét, illetve egyáltalán az osztalékfizetés mellett döntsenek.

Három év óta, azaz a Wall Street lejtmenetének kezdetét követően a társaságok múlt hónapban növelték legnagyobb mértékben a kifizetett osztalék mértékét - mutat rá a Standard & Poor's összesítése. A januárban osztalékfizetés mellett döntő 2404 cég közül 197-en, azaz 8,2 százalékuk emelte az osztalék nagyságát, ráadásul 35 vállalat "speciális" osztalék mellett döntött, mely utóbbi adat 84 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A háttérben az emelkedő vállalati profitok húzódnak meg. A Standard & Poor's 500 indexkosárba tartozó társaságok negyedik negyedéves eredménye ugyanis átlagosan várhatóan 13 százalékkal javult a bázisadathoz képest, s ehhez hasonló gyors ütemű növekedést utoljára 2000 harmadik negyedévében produkáltak ezek a cégek.

A befektetők kézzelfogható ellenszolgáltatást szeretnének kapni azért, hogy tartják a részvényeket, a cégek pedig igyekeznek eleget tenni ennek a kívánalomnak, engednek a derékszíjon - jegyezte meg Arnold Kaufman az S&P részéről. A cégeknek pedig van mit bepótolniuk, hiszen az S&P 500 index értéke a 2000. március 24-i történelmi csúcsához képest 44 százalékot esett. Az osztalékfizetők klubjába az idén belépett a Microsoft is, s bár a számítástechnikai óriás 16 centes osztaléka (ami mindössze 0,3 százalékos hozamot jelent) akár "pitinek" is tűnhet az Intel, illetve az IBM által kifizetett osztalék nagyságához képest, a lépés jelzésértékű. Ráadásul Bill Gates bankszámlája is 99,5 millió dollárral gyarapodott.

Amennyiben George W. Bush javaslata életbe lép, Kaufman szerint ez az osztalékfizetési kedvet ismét megdobhatja. Ezt jelzi, hogy egyes vállalatok már most kijelentették, a változó adójogszabályok közepette már elgondolkodnak az osztalékfizetésen. (VG)