A mai napon zárul a Pillér 2. Alap ingatlanjainak eladására kiírt nyilvános pályázat, s a beérkezett ajánlatok értékelése március 10-ig történik meg - mondta lapunknak Virág Lászlóné, a Prudent-Invest Alapkezelő vezérigazgatója. A hírek szerint nagy volt az érdeklődés az ingatlanok iránt, s zömmel ugyanaz a kör adta be ajánlatát, akik korábban is jelezték vételi szándékukat.

A Pillér 2. portfólióelemeihez néhány Pillér 1.-ingatlan is kapcsolódott, mivel a Mammut üzletházban meglévő, összesen több mint egymilliárd forint értékű ingatlanjaik egy részénél közös a bérlő.

Ingatlancsomagokat hirdetett meg az alapkezelő, azaz például a Szilágyi Erzsébet fasori lakásokat, a Mammut üzletházban meglévő üzlethelyiségeket együtt adják el. Az eladásra kerülő Pillér 2.-ingatlanok irányára 1,603 milliárd, míg a Pillér 1. néhány portfólióeleme esetében ez 340 millió forintot tesz ki. A várakozások szerint áprilisban megszülethetnek az adásvételi szerződések, míg a Pillér 2.-jegytulajdonosok az úgynevezett "megszűnési értéket" július elsejétől vehetik fel.

A Pillér 1. sorsa várhatóan március körül dől el - hangsúlyozta Virág Lászlóné. Ám először az alapkezelő feltőkésítéséről kell döntenie a tulajdonos ÁPV Rt.-nek. A tőkepiaci törvény értelmében ugyanis 100 millió forint lehet a minimális alaptőkéje, míg a Prudent-Invest esetében ez jelenleg 30 millió. A 2003 végén lejáró Pillér 1. futamideje további két évvel hosszabbítható meg, ám Virág Lászlóné bízik abban, hogy a tulajdonos az alap hosszú távú stratégiája mellett tör lándzsát. A piac fogékony erre a befektetési típusra, amit az is mutat, hogy az elmúlt időszakban számottevő tőke áramlott az ingatlanalapokba - hangsúlyozta. A Pillér 1. 1993-as indulása óta egyébként összesen 3,428 milliárd forint hozamot fizetett ki az alapkezelő a jegytulajdonosoknak. (FB)