A Nemzetközi Vas- és Acélintézet (IISI) által jelenleg figyelt 63 ország nyersacéltermelése januárban már megközelítette a 76,5 millió tonnát, majdnem 11 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbi szintet. Ekkora mennyiséget még nem jeleztek az év első hónapjában. A hétmillió tonnán felüli bővülésben döntő szerepet játszott Kína, a vezető gyártó, amely 2002 januárjához képest 21,4 százalékkal növelte a kibocsátását.

Éves összehasonlításban átlagosan vagy annál jobban erősödött Ukrajna és Oroszország, illetve az Európai Unión belül Német- és Franciaország kínálata. Ám nem sokkal maradt el az előbbiektől az USA és Japán növekedési üteme sem. Az Európai Unió teljes januári termelése csak 3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, ám a decemberihez képest már érezhető (7 százalékos) a bővülés.

Szűkebb régiónk gyártása jelentősen felfutott, egyedül Magyarországé csökkent 15,5 százalékkal a diósgyőri leállás nyomán. (A hazai kedvezőtlen trend minden bizonnyal februárban is folytatódik, hiszen áramkorlátozás, majd nyersanyaghiány miatt az ózdi gyártás már hetek óta szünetel.) Ha a globális trend folytatódik, akkor az kétségessé teheti a vezető acélgyártók idei drágítási és jövedelmezőségjavítási terveinek a sikerét. Az elmúlt hónapokbeli emelések eredményén felbuzdulva a világ legnagyobb acélipari csoportja, a luxembourgi székhelyű Arcelor, ugyanúgy, mint a német ThyssenKrupp társaság, áprilisban tovább kívánja növelni az árait.

A globális felhasználás is 810 millió tonna közelébe erősödött tavaly. Az idén összességében további 1,3 százalékos keresletbővüléssel számol a MEPS elemzője, jóllehet az EU szükséglete szerinte várhatóan stagnál, Észak-Amerikáé pedig 1 százalékkal csökken. Hosszabb távon elsősorban a felfutó kínai piac határozza meg a felhasználást, amely több mint 10 százalékkal nőhet 2007-ig. A legfejlettebb ipari országokban ugyanis jelenleg 300 kilogramm, míg a vezető termelőnek számító Kínában még csak 72 kilogramm körül mozog az egy főre jutó éves acélfelhasználás.

Magyarországon a múlt évben 4 százalékkal erősödött a kereslet a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés előzetes adatai szerint. Az összforgalmon belül azonban átlagosan több mint 8 százalékkal nőtt az importacéloké. (GI)