Nyitottabbá, segítőkészebbé vált 2002-ben a PSZÁF a pénzügyi szervezetek véleménye alapján, többek között az információszolgáltatásban, az ellenőrzésben, a kockázatmegelőzésben, a határozatok hasznosságában, a lényegre koncentrálásban javult a munkája - ismertette Szász Károly elnök tegnapi tájékoztatóján a felügyelet megbízásából tavaly novemberben elvégzett ismertség- és imázsvizsgálatot. A 210 pénzügyi szervezet a 27 vizsgált szempont közül 17-nél tapasztalt javulást, míg három esetben romlást. Ide tartozik a vizsgálatok gyakoriságának megfelelősége (az évente többszöri vizsgálat már zavaró), a vizsgálatok színvonala és korrektsége, illetve a szankcionálás.

A pénzügyi szervezetek szinte kivétel nélkül (99 százalék) szükségesnek tartják az állami ellenőrzést, s 85 százalékban nagyon jónak, illetve megfelelőnek tartották a felügyeleti vizsgálatokat. A vizsgálatok színvonala a bankok és pénztárak véleménye szerint javult, a befektetési vállalkozások és biztosítók szerint romlott, érdekes viszont, hogy az utolsó vizsgálat színvonalát és korrektségét a biztosítók értékelték a legjobbra. A PSZÁF szakmai munkája továbbra is kedvezőbb megítélésben részesült, mint a megbízott könyvvizsgáló cégeké. A felügyelet kialakította a minősítési rendszerét, amely hozzájárul a hatékonyabb felügyeleti munkához - hangzott el a tájékoztatón.

Érdekes ellentmondásokra is fény derült a felmérésből, hiszen míg a pénzügyi szervezetek túlzott adatszolgáltatásról panaszkodnak, a beküldött adatokból részletesebb kimutatásokat szeretnének látni, jónak ítélik a jogi munkát, ám a szankcionálást gyengébbre minősítették. A bankok elvárják az egyenlő mércével mérést a bírságolásnál, a takarékszövetkezetek azonban súlyoznának a mérlegfőösszeg szerint.

A lakosság körében megnőtt a PSZÁF aktív ismertsége - szemben a 2001. évi 2,7 százalékkal, már a megkérdezettek 11,8 százaléka tudta felidézni a felügyelet nevét -, a pénzügyi szolgáltatások kockázataira vonatkozó figyelemfelhívás terén ugyanakkor hatékonyabb munkát várnak el a szervezettől. Ám mint Szász megjegyezte: a kockázatok kivédése nem feladatuk, a befektetőknek vállalniuk kell a felelősséget döntéseikért.(FB)