A Mol Rt. a múlt héten nyújtott be vételi ajánlattervezetet a Slovnaft s. a. nyilvános forgalomban lévő részvényeire a szlovák tőkepiaci felügyeletnek. A lépésre azt követően került sor, hogy az olajipari cég többségi (70,02 százalékos) részesedést szerzett a szlovák olajfinomítóban. A szlovák tőkepiaci felügyelet azonban nem hagyta jóvá a tervezetben kínált részvényenként 1200 koronás árat - közölte tegnap a Mol, s 15 napon belül fellebbezni fognak a döntés ellen. Változatlanul úgy gondolják ugyanis, hogy 2003. március 20-án a Pozsonyi Értéktőzsdén 202 000 darab Slovnaft-részvényre megkötött ügylet tisztességtelen árfolyam-befolyásolásnak minősül, amelynek kivizsgálása előtt a szlovák pénzügyi felügyelet nem dönthet jogszerűen a Mol által benyújtott nyilvános vételi ajánlat tervezetéről.

Alig egy hete felfüggesztették a pozsonyi tőzsdén a Slovnaft-papírok kereskedését, így nem kerülhetett sor a Mol többségi részesedését biztosító pakett átvezetésére (VG, 2003. március 27., 28., 13. oldal). Akkor nagy nemzetközi visszhanggal kísérve egy napon belül lebonyolódott a papírok átvezetése. Az ajánlati ár nyilvánosságra hozatalakor a Mol közölte azt is, hogy az említett 2003. március 20-i kereskedési adatokat az árképzés során nem vette figyelembe. A Slovnaft-részvények elmúlt hathavi súlyozott tőzsdei átlagára 1100 korona volt, amelyhez képest - szándékaik szerint - méltányos ajánlatot tettek az 1200 koronával (VG, 2003. április 4., 13. oldal).

A Mol korábbi megkeresésére a londoni értékpapír-felügyelet is felajánlotta segítségét Pozsonynak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szintén felvette már az ügyben a kapcsolatot a szlovák hatóságokat, konkrétumok azonban egyelőre csak a vázoltaknak megfelelően kerültek nyilvánosságra.