Elképzelhető, hogy profitrealizálás miatt szakadt meg a közel kéthetes intenzív forinterősödés, hosszabb távon azonban az optimista befektetői hangulat fennmaradására számíthatunk - mondta lapunknak Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. A hazai fizetőeszköz az elmúlt napokban több nyár eleji árfolyamcsúcsot is megdöntött az euróval szemben, azonban nem tudta stabilizálni magát a 252 forintos euróár közelében. A tegnapi kereskedelem újabb korrekciót hozott, amely 255 forint fölé tolta a kurzust.

Elképzelhető, hogy a várakozásoknál némileg gyengébb fizetési mérlegadatok eredményezték a forint megingását, valószínűbb azonban, hogy a befektetők a közelmúltban realizált nyereségek kivételére törekedtek.

A jó hangulat már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának múlt heti ülését megelőzően magával ragadta a piacot. A kamatszint változatlanul tartásáról szóló döntés akkor nem eredményezett nagyobb elmozdulást az árfolya-mokban, az indoklás ugyanakkor hosszabb távon több kérdést is felvet. Egyrészről a piaci hozamokban nagyobb mértékű kamatcsökkentés lehetősége jelenik meg, a befektetők tehát arra számítanak, hogy a jegybank hamarosan ilyen irányban lép majd. Az MNB-indoklás szerint ugyanakkor csökkentésre csak tartósan erős, 250 és 255 forint között stabilizálódó hazai fizetőeszköz esetén van kilátás. A jegybank szerint az infláció leszorítása érdekében erősebb forintra van szükség. Az MNB aggodalmát fokozza a jövő évi áfaemelés, melynek egyszeri hatása a jegybank véleménye szerint komoly nyomás alá helyezheti az árszínvonalat.

A mikor problémája mellett kérdés az is, mit tesz a jegybank egy erősebb forint esetén. Amennyiben el akarja kerülni a januárihoz hasonló spekulatív támadás lehetőségét, határozott lépéseket kell tennie - mondja Nyeste. Annak érdekében azonban, hogy a kamatcsökkentés ne vezessen a hozamszint hirtelen eséséhez és így rövid időn belül profitrealizáláshoz, a ráta feltehetőleg csak kis lépésekben mérsékelhető. Összességében azonban az elemző nem látja lehetőségét a jelenlegi kedvező hangulat megváltozásának, de a forint stabilizálódásához szerinte még némi időre lesz szükség. (VG)