Oroszországnak nagyobb lehetőséget kell biztosítania azon külföldiek számára, akik Gazprom-részvényeket kívánnak venni - nyilatkozta az orosz gazdasági és kereskedelmi miniszter a Reuters információi alapján. E szerint a külföldieknek az orosz befektetőkkel azonos jogokat kellene kapniuk, s a változások már jövőre életbe léphetnének. A reform végső változatáról pénteken dönt majd a kormány.

Külföldiek jelenleg közvetlenül nem vehetnek a gázóriás papírjaiból, csak amerikai letéti jegyeit vásárolhatják meg, amely egyben mintegy 11,5 százalékban korlátozza a hozzáférhető tulajdoni hányadot is. A kereskedési korlátok azonban extrém árkülönbséget eredményeznek: a négy orosz tőzsdén is jegyzett részvények 37,73 rubelbe (1,2 dollárba) kerülnek, míg a tíz részvényt képviselő letéti jegyek 21,85 dollárt kóstálnak. Ha a liberalizációra valóban sor kerül, az árak minden bizonnyal kiegyenlítődnének.

Szó van arról, hogy az orosz állam a nyitás előtt többségi tulajdont szerezne a Gazpromban, más verzióban viszont 20 százalékban limitálnák a külföldi tulajdonszerzést. (VG)