Szeptember az elmúlt fél évszázad statisztikáját nézve az év legrosszabb hónapjának számít: átlagosan 0,44 százalékkal mérséklődött a tőzsdemutató értéke ekkor. Ráadásul az sem tűnik valami biztatónak, hogy az 1952 óta eltelt 51 szeptemberi közül 30 eséssel zárult. A második helyet illetően egyébként nem kell messzire menni, október áll a vesztesek sorában 0,4 százalékos átlagos lemorzsolódásával.

A statisztika beigazolódása rég nem látott sikersorozatot szakítana meg. Az S&P 500 index márciusi mélypontjához képest 26 százalékos pluszban van. A június 17-én elért idei csúcsához képest enyhén apadt ugyan, miután a befektetők egy része úgy gondolta, hogy a részvényárfolyamok a tőzsdecégek idei várható profitját, illetve a gazdaság alakulását már tükrözik. Egy újabb lendülettel azonban augusztusban ismét 1,8 százalékot erősödött a mutató, hasonlóan a Dow Joneshoz, míg a Nasdaq 4,4 százalékos növekedést tudott felmutatni ebben a hónapban. Az S&P 500 és a Dow Jones már hatodik hónapja tudott pozitív teljesítményt felmutatni, a Nasdaq pedig egy hóval rátett erre egy lapáttal. Az S&P 500 egyébként 1998, a Dow és a Nasdaq pedig 1995 óta nem büszkélkedhetett ilyen sikersorozattal.

Egyes piaci szakértők szerint ez a hónap esést hozhat, főként, ha a gazdaság fellendülésébe vetett hit - amely épp hogy az árfolyamok erősödését gerjesztette - meginog. Ha ebben a hónapban bármelyik makrogazdasági adat azt sugallja, hogy nem a megfelelő irányba haladnak a folyamatok, akkor az árfolyamok lejtőre kerülhetnek - véli Wayne Reisner, a Carret & Co. szakembere a CNN Moneynak adott nyilatkozatában. Mások azonban a lendület folytatódására számítanak. A vélekedések között talán segíti az eligazodást, ha egy kicsit jobban az eddigi "törvényszerű" esések mögé nézünk.

Az elmúlt négy évtized adatait vizsgálva szembeötlő, hogy az éves eredmény-előrejelzésüket ebben a hónapban mérsékelték legnagyobb számban a tőzsdei cégek. Egy éve például ez idő tájt olyan nevek tettek közzé profitwarningot, mint a Honeywell International, a JP Morgan Chase, az Electronics Data Systems, miközben az S&P 500 mutató 11 százalékot esett, ami 1998 augusztusa óta a legnagyobb visszaesésnek számított.

A cégek eredmény-előrejelzései mellett a lejtmenetben a befektetési alapok is "ludasak" lehetnek, hiszen adómegfontolások miatt a pénzügyi évük lezárása előtt (a többségnek október 31-ével ér ez véget) így próbálnak veszteséget realizálni.

E két szempont alapján nem elképzelhetetlen, hogy a statisztikák előtt ismét csak fejet hajt a piac, különösen a tengerentúlon, ahol ez az érv igen nagy úr.

Arról sem szabad továbbá megfeledkezni, hogy akadnak óvatosabb befektetők is, akik például néhány részvényükön azért próbálnak túladni, mivel a profitjavulás ütemét jóval meghaladta a drágulás mértéke. Ilyen okból eshet eladási hullám "áldozatává" például az Intel, amely már 38-as P/E mutatóval büszkélkedhet, s az idén már 84 százalékos áremelkedést tudhat maga mögött. Hasonló cipőben jár a Disney, amelynek P/E mutatója 33, miközben az S&P 500 indexkosarába tartozó cégek átlagos P/E értéke 19. A második negyedévben a vállalatok profitja 9,6 százalékkal erősödött, míg július-szeptemberre 14,5, a következő három hónapra már 21,3 százalékos erősödésről szólnak a prognózisok. Éppen ezért egy tízszázalékos árfolyamesés benne van a pakliban - vélik egyes piaci szakértők.

Azonos véleményre jutottak a technikai elemzők is; egyik érvük úgy szól, hogy míg a Nasdaq indexkosárban szereplő részvények árfolyamcsúcsainak és azok számának aránya június 6-án 16 százaléknál járt, addig ez a ráta augusztus végére 7 százalékra apadt. A New York-i értéktőzsdét nézve pedig 10-ről 6 százalékra mérséklődött ez a ráta. Ha pedig az árfolyam-emelkedést elkönyvelő részvényeket vesszük górcső alá, akkor azt kell látnunk, hogy 1975-ben, 1982-ben, 1990-ben, illetve 1998-ban, az erősödési hullám kezdetén az árváltozás mértéke az elmúlt 50 nap vonatkozásában 20-35 százalék között mozgott, míg száz napot véve alapul legalább 27 százalékot mutatott. Jelenleg az elmúlt ötven nap 17,6 százalékos áremelkedést produkál, a száznapos pedig 23 százalékosat. Ezek vonzó számoknak tűnnek ugyan, de nem a statisztikák tükrében. Ez pedig egyet jelenthet: az elkövetkező két hónap a korrekció időszaka lesz.

Arról sem szabad azonban elfeledkeznünk: az elmúlt hónapokban ugyan több elemző is felhívta a figyelmet a részvényárfolyamok esetleges túlzott emelkedésére, van egy tényező, amely továbbra is az erősödés mellett szól: ez pedig nem más, mint az optimista hangulat. S hova nőhet az S&P 500 index 2003-ban? Egyes vélemények szerint az 1100 pontos határt is áttöri a mutató, ami a mostani állapotához képest több mint 9 százalékos növekedést jelentene, egész évre vonatkozóan pedig 25 százalékosat.