A keddi lejtmeneten könnyen túltették magukat a piaci szereplők, Európa főbb börzéin tegnap már emelkedés vette kezdetét. A Wall Street vegyesen kezdett, míg a Budapesti Értéktőzsde mutatója, döntően az OTP esése miatt, mínuszban zárt.

Az európai színtéren ismét a defenzív szektor tagjai kerültek előtérbe, amit az alacsonyabb árazással és az erre az évre várható kellemes eredményadatokkal magyaráztak a kereskedők. A kontinens legnagyobb olajipari vállalata, a BP 2,3 százalékkal ugrott meg, míg a Royal Dutch Petroleum 1 százalékkal növelte értékét. A háttérben az olaj jegyzésének szárnyalása húzódik meg (az idén már közel 3,5 százalékot drágult). Európa második legnagyobb közműcége, az E.On 3,6 százalékos árfolyam-emelkedésében nem kis szerepet játszott a JP Morgan elemzőinek kijelentése, miszerint az idei év egyik legnagyobb dobásának ígérkezik a szektor tagjai közül.

A budapesti börzén a medve ragadta magához az uralmat, a BUX ugyanis 1,2 százalékkal lejjebb, 9637,73 ponton zárta a szerdai kereskedést. A lejtmenet alapvetően az OTP számlájára írható. A bankpapír árfolyama 2,48 százalékkal, 2789 forintra esett viszsza, miután az elemzők egybehangzóan kedvezőtlenül ítélték meg a hitelintézet keddi bejelentését, amelyben a 2003. negyedik negyedévi teljesítményét értékelte. A többi blue-chip sem tudott erősíteni. A Mol 0,53 százalékkal, 6525 forintra morzsolódott le, míg a Matáv 810 forintos záróára 0,86 százalékos csökkenést takar, a Richter Gedeon 24 700 forintos ára pedig 0,8 százalékos esést.

A Lucent Technologies és az Advanced Micro Devices vártnál rosszabb negyedik negyedéve határozta meg a techno-

lógiai részvények árfolyam-alakulását. Az előbbi papír 4,4, az utóbbi közel 7,2 százalékos áresést produkált. A Motorola sem tudta elkerülni a csökkenést, 2 százalékkal morzsolódott le kurzusa azt követően, hogy közölte: mobiltelefon-értékesítései 3 százalékkal visszaestek. Kedvező negyedéves számokat tett közzé a JP Morgan, aminek eredményeként közel egy százalékkal emelkedett az árfolyam.