A Diákhitel Központ (DHK) igazgatósága úgy döntött, hogy a 2003/2004-es tanév második félévében a diákhitel kamata 11,95 százalék lesz - jelentette be tegnap Csillag Tamás vezérigazgató. A felvehető hitelösszeg eddigi mértéke - havi 10, 15, 21, illetve 25 ezer forint - nem változik. (A minimálbér hat százalékát jelentő, az első két évben fizetendő törlesztőrészletet ez év január elsejétől havi 3180 forintban határozták meg.)

A vezérigazgató szerint a kamatemelkedés hátterében a tőkepiacról bevont források költségeinek növekedése áll - az átlagos forrásköltség 9,62 százalékos - , amelyben meghatározó szerepet játszott az előző félévben végrehajtott, 300 bázispontos jegybanki kamatemelés. Csillag emlékeztetett arra: az előző félévihez képest 2,03 százalékpontos kamatemelés nem jelent azonnali többletkiadást egyetlen ügyfél számára sem. A havi törlesztőrészletek változatlanok maradnak, csak a törlesztés lesz hosszabb, átlagosan 10 évenként négy hónappal. A változatlan törlesztőrészlet és a piaci konstrukcióknál jóval kedvezőbb feltételek alapján a DHK nem számít arra, hogy mérséklődne az érdeklődés a diákhitel iránt.

A vezérigazgató közölte: eddig több mint 155 ezer ügyfél élt a diákhitel lehetőségével, és 22 ezren már megkezdték a kölcsön törlesztését is. A február elsején kezdődő szemeszterben két új együttműködő hitelintézet, az Erste Bank Rt. és a Budapest Bank is várja az ügyfeleket különböző, kedvezményes számlavezetési konstrukciókkal. A friss piaci szereplőknek és a már meglévő partnerek hálózatbővítéseinek köszönhetően nagyjából 25 százalékkal, 1558-ra nő az elérési pontok száma.

A törlesztési szakaszba már eljutott adósok a DHK tapasztalatai szerint fegyelmezettnek mondhatók. Közel ezerre tehető azoknak a hallgatóknak a száma, akik tanulmányaik befejeztével nem kezdték meg a törlesztést, hozzávetőlegesen nyolcszáz ügyfélnek pedig jelentős - legalább hathavi törlesztőrészletet elérő - tartozása van. (E két csoport részben fedi egymást.) Eddig mindössze 18 ügyfél jutott el a felszólítást jelentő kritikus határig, ám ők is kivétel nélkül törlesztették tartozásukat.