Mindig szolgál meglepetéssel az euró: a két héttel ezelőtti jelentős esése után az elmúlt héten 19 hónapja a legnagyobb ütemű erősödéssel zárt az uniós fizetőeszköz a dollárral szemben. A korábbi elbizonytalanodásnak mára nyoma sem maradt, az Európai Központi Bank (EKB) kommunikációjában egyértelműen a monetáris politikai status quo fenntartása mellett érvelt az elmúlt napokban. Az euró ezzel párhuzamosan korábbi, 1,23 dollár körüli szintjéről ismét 1,27 dollár fölé erősödött, 1,29 dollárt közelítő rekordszintjét azonban még nem sikerült befognia. A 3,3 százalékos visszaesés közel háromnegyedét azonban az elmúlt héten lefaragta.

A hét egyik jelentős eseménye volt az EKB havi gazdasági jelentésének közzététele, melyben az ügy aktualitásának és fontosságának megfelelő terjedelemben foglalkoztak az árfolyam kérdésével. Az eurózóna monetáris főhatósága úgy érvelt: igaz ugyan, hogy a régió fizetőeszközének erősödése kedvezőtlenül hat az exportőr vállalatok árbevételére, a világgazdasági bővülés azonban a felvevőpiacok növekedésével kompenzálja majd ezért azokat. Az EKB legfőbb célját, az inflációs cél elérését illetően külön kapóra jön az euróerősödés, az ugyanis az importált termékek árainak visszaesésével csökkenti az árdinamikát.

Más oldalról ugyanakkor többen - elemzők mellett egyes pénzügyminiszterek is - úgy vélik, a tervezett növekedési ütem fenntartásának érdekében szükséges lehet a beavatkozás akár kamatcsökkentés, akár intervenció formájában.

Ez azonban egyelőre nem időszerű, a kritikus árfolyamtartományt illetően az elemzői vélemények 1,30 és 1,35 dolláros euróár között szóródnak. (VG)