Hazánk május elsejei csatlakozását követően már szabadon köthetünk biztosítási szerződést bármely EU-tagország biztosítójával. Jelenleg ezt csak akkor tehetjük meg, ha egy általunk igényelt nem életbiztosítási kockázat fedezését egyetlen magyarországi székhelyű biztosító sem vállalja, s az elutasításról a felügyelet is igazolást ad ki - hangsúlyozza a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) napokban megjelent, a biztosítási területre vonatkozó állásfoglalásaiból. Itt jellemzően egyedi, speciális konstrukciójú felelősségbiztosítási termékről van szó.

A külföldi biztosítóval való szerződéskötés előtt azonban valamennyi, az általunk igényelt kockázattípus felvállalására feljogosított hazai biztosítótól be kell szerezni az elutasító határozatot, a PSZÁF csak ezt követően adja ki az írásos igazolást. Ilyen megkeresésre eddig mindössze évi egy-két példa volt - mondták érdeklődésünkre a PSZÁF sajtóosztályán.

Az uniós csatlakozást követően azonban változik a helyzet: határon átnyúló szolgáltatás keretében már szabadon lehet biztosítási szerződést kötni bármely tagország biztosítójával. Az osztrák bankok, biztosítók új ügyfeleket toborozhatnak nálunk, vagy a magyar szolgáltatók a szlovák határ mentén gyarapíthatják ügyfeleik számát.

A díjakban számottevő eltérés tapasztalható: a hazai biztosítók az európai átlag töredékéért - akár harmadannyiért - kötnek például kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Ez pedig elméletben akár a magyar határhoz közel lakó osztrákokat is arra ösztönözheti, hogy hazánkban kössék meg gépjármű-biztosításukat.

A biztosítók szerint azonban ilyen mozgás nem lesz, hiszen a szerződések adminisztrációja, fordítása megdrágíthatja a szolgáltatást. Ráadásul a honi árszintnek néhány éven belül el kell érnie az európait - mutatnak rá a piaci szereplők. Ennek üteme többek között függ a keresetek növekedésétől, a kárrendezési, illetve bírói gyakorlat változásától is. Némileg emelheti a díjakat az is, hogy a hazai biztosítóktól megkövetelt minimális saját tőke 2004 májusától jelentősen növekszik. Némi gyógyírt jelenthet, hogy a tőkeelemeket csak fokozatosan - az előzetes hírek szerint három-öt esztendő alatt - kell majd megnövelni. Nem kizárt azonban, hogy piac legkisebb szereplői, a - jórészt mezőgazdasági profilú - biztosítóegyesületek egy része így sem bírja majd a szigorítást. (VG)