A pénzügyi szektor vitte a prímet tegnap a nemzetközi részvénypiacokon: Európában és a tengerentúlon egyaránt emelkedést hozott a csütörtöki kereskedelem.

A Stoxx 50 index 0,4 százalékot szedett magára tegnap, a nemzeti indexek közül az FTSE 0,1, a DAX 0,3, a CAC pedig 0,4 százalékot erősödött. A bankok közül a HVB Bank papírjai 4,4 százalékot szedtek magukra csütörtökön, a Commerzbank 3,9, a Deutsche Bank pedig 1,4 százalékot drágult csütörtökön.

A JP Morgan, amely a tervek szerint 55 milliárd dollárt fizet majd a Bank One-ért, a fúzió nyomán nagyobb nyomás alá helyezi az európai hitelintézetek tevékenységét is a jövőben - vélik elemzők.

Kedvezően zártak a biztosítási papírok is csütörtökön: az ING 2,8, az Axa-papírok pedig 3,4 százalékot emelkedtek. Az Allianz-részvények is 3 százalék fölött erősödtek tegnap, kiugró eredményt azonban a Skandia produkált, amely az elemzői értékelések hatására 6,3 százalékos lett.

A kiskereskedelmi láncok és az autógyártók az árral szemben haladva estek tegnap: a Marks & Spencer 2,1 százalékot, a brit GUS pedig 5,1 százalékot. A Peugeot-papírok 1,8 százalékot vesztettek értékükből.

A pénzügyi szektor volt a sztár tegnap a tengerentúlon is. Az S&P 500 és a DJIA egyaránt 0,1 százalék környékén növekedett, a Nasdaq pedig 0,3 százalékkal tudta növelni értékét.

A nap egyik nyertese a Bank One volt, amely a fúzió hírére 12 százalékkal drágult. Erősödött az IBM is a vártnál kedvezőbb eredményadatok hatására, az évet jól kezdő Intel azonban ismét vesztett az értékéből: csütörtökön papíronként 13 centet.

Továbbra is közepes forgalom jellemzi a budapesti parkettet, a Bux tegnap 0,4 százalékkal, 9534 pontra emelkedett. A nagyobb papírok közül a Matáv és a Mol összesen mintegy 3 milliárd forintos forgalmat bonyolított, árfolyamuk azonban nem változott. Az OTP-részvények árfolyama ugyanakkor 0,9 százalékot esett.