Európa 50 vezető tőzsdei cége rekordnyereségről számolhat be a hamarosan nyilvánosságra kerülő negyedik negyedéves jelentésekben. A prognózisok átlagosan 39 százalékos profitnövekedést várnak, ami nyolcszorosa a harmadik negyedévben elértnek. Ebben a keresletnövekedés mellett az elmúlt három év takarékossági intézkedései is szerepet játszottak - emékeztetett a Bloomberg. Amenynyiben pontosak az előrejelzések, az újabb bizonyíték a világgazdaság erősödésére.

A nagyvállalati rekordnyereségben a technológiai szektor játszhatja a fő szerepet - mondták a megkérdezett elemzők. A Nokia várakozásait meghaladó bevételről és nyereségről számolt be, s 2004 első három hónapjában az értékesítésben 5 százalékos emelkedést valószínűsít. A kézitelefonok piacán negyedik Siemens AG nyeresége eközben becslések szerint a negyedével nőtt a tavalyi év utolsó hónapjában.

A telefontársaságok és a félvezetőipar a mobilszolgáltatások, illetve a csipek növekvő keresletére alapozva szintén szép profittal örvendeztethetik meg a részvényeseket. Európa második legnagyobb félvezetőgyártója, az Infineon Technologies AG második egymást követő negyedéves nyereségről számolt be, amiben a korábbi ötezres létszámcsökkentés is szerepet játszott. Emelkedő nyereséget ígért a Novartis, a Philips Electronics és a Continental is.

A nyereségek erőteljes emelkedése alátámasztja azokat a véleményeket, melyek szerint a gazdaság kezd talpra állni. Az Egyesült Államokban a fogyasztói bizalmi index utóbbi három év maximumán áll, s jól megy a pénzügyi szférának is (VG, 2004. január 19.); ezek az adatok a 2003-ra becsült 3,1 százalékos gazdasági növekedési ütem további emelkedését ígérik. Az Európai Bizottság 2004 első negyedévére az eurozónában 0,7-es gazdasági bővülést jósol, az év egészére 1,8 százalékos a bizottsági becslés. Ez a növekvő globális keresletnek lesz tulajdonítható, amely ellensúlyozhatja az euró dollárral szembeni erősödését. Ráadásul az optimistább szakértők szerint van még lehetőség a vállalati költségek csökkentésére is. (VG)