A vártnál némileg visszafogottabb érdeklődés mellett ugyan, de sikeres volt az idei első egymilliárd eurós kötvénykibocsátás - adta hírül pénteken az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A hétfőtől csütörtökig tartó négynapos road-show-t követően a papírokat pénteken árazták be, a kialakult hozamprémium - melyet a midswap rátához viszonyítanak - az előre megszabott sáv felső határára, 0,29 százalékra esett. A 2014 januárjában lejáró kötvények 4,5-es kamatot biztosítanak, árfolyamuk pedig 99,881 százalékos lett. Az azonos futamidejű, 4,25 százalékos kuponnal rendelkező német államkötvényhez képest a prémium 41 bázispontos.

Az ÁKK beszámolója szerint a vevői kör összetételét tekintve bővült a legutóbbi kibocsátás óta. A hagyományosnak tekinthető német érdeklődők mellett francia, ír, görög és portugál befektetőket is sikerült bevonni a tranzakcióba. Külföldi elemzők úgy látják: a gazdaságpolitikai problémák lassabban árazódnak be az devizaadósság árfolyamába, ezzel magyarázható az eurókibocsátások iránti töretlen érdeklődés.

A pénteki volt az első a 2004-re tervezett három aukcióból: várhatóan a második és a harmadik negyedévben is tartanak egy-egy hasonló volumenű kibocsátást. Az új kötvényeket a Moody's A1, a Standard and Poor's A mínuszra értékelte.