A Fitch felminősítésének hírére (cikkünk a 4. oldalon) történelmi csúcsra erősödött a szlovák korona az euróval szemben csütörtökön. Az euró árfolyama a déli órákban egészen 40,41 koronáig jutott a szerdai 40,58-os szintről, később azonban egy kisebb korrekció eredményeként a szlovák fizetőeszköz 40,45 korona környékére tért vissza.

A Fitch hitelminősítő rendkívül kedvező folyamatnak ítéli, hogy északi szomszédunk a jelek szerint eredményesen küzd az ikerdeficittel. Szlovákia a 2002-ben adódó 7,2 százalékos GDP-arányos költségvetési deficit után 2003-ra 4,9-es hiányt vár, a hitelminősítő pedig úgy ítéli, hogy 2006-ra az eurózóna-csatlakozáshoz szükséges limitet is teljesíti majd. A folyó mérleg hiányát 8-ról 1 százalékra mérsékelte tavaly Szlovákia. Ezzel egyébként az országnak egy 2008-as euróbevezetésre is lehetősége nyílna, bár az elemzők szerint a 2009-es dátum a valószínűbb.

Az év elején az elemzők többsége úgy nyilatkozott: a koronavásárlás egyike lehet 2004 legjobb devizabefektetéseinek. A szlovák fizetőeszköz - stagnáló periódusokkal tarkítva ugyan, de - hosszabb ideje erősödő pályán mozog az euróval szemben, januárban pedig az eddigieknél is nagyobb lendülettel vágott neki az évnek. Jóllehet a forinttal szembeni pályája valamivel laposabb, de stabil erősödést mutat az is: tavaly augusztus elején még 6,10 forintot érő pénzért ma már 6,51-ot kell fizetnünk. A korona az évet 6,37 forinton nyitotta. (VG)