A prágai tőzsde szereplői több mint 6 százalékos árfolyameséssel "honorálták", hogy a cseh kormány az Unipetrol 63 százalékos részvénycsomagjáért folyó harcban "kiszórta" az első fordulóban magasabb ajánlatokat tevőket. Így az orosz Tatnyefty, a kazah KazMunaiGaz - amely egyébként 9-16 milliárd korona közötti irányárával az élen állt - és a cseh-szlovák pénzügyi csoport, a Penta már nem tekinthet be az olajipari társaság könyveibe.

A várakozásokkal ellentétben a lengyel PKN Orlen és a Royal Dutch/Shell mellett a Mol tehet végső ajánlatot az Unipetrol-csomagra, jóllehet a PKN és a Mol leghátul kullogott, már ami az előzetes ajánlat nagyságát illeti. A lengyel olajtársaság 9-10, a Mol 7-9 milliárd koronát kínált a kiszivárgott hírek szerint, míg a Shell 11-13 milliárdos ajánlatával a képzeletbeli dobogó második helyére tornázta fel magát. (Az orosz Tatnyefty 9-11, a Penta 10 milliárdot kínált.)

Az Unipetrol piacán érezhető lejtmenetben az is szerepet játszott, hogy a tanácsadók úgy vélték, mind a hat pályázó komoly ajánlatot nyújtott be. S a lista gyakorlatilag két ajánlattevőre történő szűkítése (a piaci szereplők szinte biztosra veszik, hogy a PKN és a Mol egyesíti erőit) az elemzők szerint kedvezőtlenül hathat a végső árfolyamra is. (VG)