Hosszú ideje az első optimistább hangvételű és kedvező tendenciákat tükröző gyorsjelentését tette közzé a hét végén a Danubius Hotels Rt. Nemcsak árbevélét tudta ötszázalékos mértékben emelni a társaság, de a számára kedvező árfolyamtrendeknek köszönhetően az első kilenc hónapban realizált eredmény a devizaműveleteken egymilliárd forintos veszteségről 760 millió forintos nyereségbe fordult.

A szállodai vendégek száma 9,5 százalékkal nőtt Magyarországon, a szállásdíjbevétel pedig ennél is dinamikusabb, 12 százalék feletti növekedést produkált. A bővülés azonban nem egyenletesen oszlik meg az országban. A külföldi érdeklődés - részben a fapados légitársaságok megjelenésének következtében - számottevően nőtt a fővárosban, a vidéki gyógyszállodák teljesítménye azonban jelentősen romlott.

A külföldi érdekeltségek közül a cseh részleg árbevétele nem érte el a tavalyi szintet, ennek elsődleges oka a hagyományos, német és cseh gyógyvendégek elmaradása volt. Ennél is gyengébb háromnegyed évet tudhat maga mögött a szlovák részleg, ahol a bruttó üzemelési eredmény közel 25 százalékkal esett vissza. Rendkívül jól teljesített ugyanakkor a Szovátán átadott komplexum, ahol üzemi szinten már 30 százalékos nyereségszint teljesült, ám a felújítás járulékos költségei felemésztették ezt. (LG)