A nap első felében még gyengült, később azonban visszaerősödött a forint a bankközi devizapiacon az euróval szemben. Az árfolyam ismét 246,50 forint közelébe emelkedett, majd hirtelen váltással visszaesett korábbi, 245,50 forintos értékére. A befektetők döntéseit a késő délutáni órákra várt államháztartási hiánnyal kapcsolatos várakozások befolyásolhatták, de lélektanilag is fontos esemény volt az adósságkezelő tegnap rendezett aukciója. A három hónapos kibocsátáson jelentős túlkereslet mutatkozott a diszkontkincstárjegyek iránt, ami kedvező fényben tünteti fel a csütörtöki hároméveskötvény-kibocsátást is. A mai kereskedés hangulatát befolyásolhatja a külkereskedelmi mérleg reggeli statisztikája is, ettől azonban szakértők nem várnak meglepetést.

Meghatározó jelenség volt kedden a Draskovics Tibor pénzügyminiszter menesztéséről szóló hír: a felvetés átmenetileg zavart keltett a piacon, azonban a gyors cáfolatokra erősödéssel reagált a hazai fizetőeszköz. A forint az elemzők várakozásai szerint az elkövetkezőkben a monetáris tanács újabb ülésére koncentrálhat, és akár 245,00 forint alatt is maradhat az euró árfolyama.

A dollár árfolyama továbbra is 183,00 forint alatti a bankközi piacon: a nap elején az euróval szemben ismét esett, később azonban korrigált, és így előző napi szintje közelében maradhatott.

A nemzetközi piacokon alapvetően dollárellenes a hangulat, tegnap Jean-Claude Trichet EKB-elnök már amerikai kollégájától kért segítséget a fordulat érdekében. Hasonlóan tettek az eurózóna tagállamainak gazdasági miniszterei is. Az euró mindenesetre ismét történelmi csúcsot ért el a dollárhoz mérten, majd 1,342 dollárra változott kurzusa. Szakértők egy éven belül 1,350 dollárra várják a jegyzést, bár akadnak ennél dinamikusabb erősödést valószínűsítő javaslatok is.

Átmeneti gyengülés után ismét erősödött a jen a dollárral szemben, a zöldhasú árfolyama 102,6 jenre változott tegnap. A Bank of Japan a nyilvános információk szerint egyelőre nem interveniált, erre azonban bármikor sor kerülhet.