Több bankkal is vigasztalódhat az OTP

Nem tudta megszerezni a Jubanka 88 százalékos részvénycsomagját az OTP Bank. Meg nem erősített információk szerint az ötödik legnagyobb szerb bankot, a görög Alpha Bank csoport veheti meg.

Nem hivatalos szerbiai értesülések szerint a görög Alpha Bank tette a legjobb ajánlatot a Jubanka a. d. Beograd 88 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására. A Világgazdaság információját az eladó szerb kormány nevében eljáró ügynökséget az ügyletben tanácsadóként segítő BNP Paribas képviselője nem kívánta megerősíteni. Mindössze annyit közölt: a döntés megszületett, a hivatalos végeredményt a hét első felében teszik közzé.

A Jubanka többségi pakettjére az OTP Bank is pályázott, november 26-án nyújtotta be kötelező érvényű ajánlatát, miután teljes körűen átvilágította a szerb hitelintézeti rangsor ötödik helyezettjét. Több mint negyedmillió ügyfelével, 88 tagú bankfiókhálózatával a múlt év végi adatok szerint 217 millió eurós mérlegfőösszegű, 120,7 millió euró betét- és közel 147 millió euró hitelállományt kezelő Jubanka privatizációjában az OTP Bank "kedvező lehetőséget" látott a "szerbiai piacra lépésre vonatkozó tervei megvalósítására".

A szerb pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott: a Jubanka leendő tulajdonosáról meghozandó döntésben a beruházási terveket és szociális programokat is figyelembe veszik ugyan, de az elsődleges szempont az ár lesz.

A mostani fiaskó után az OTP Bank a hatodik és a tizenegyedik legnagyobb szerbiai bankra aspirálhat: a Novosadska Banka 83, a Continental Banka 98 százalékos állami pakettjére Szerbia szintén vevőt keres. A magyar hitelintézet november 24-én a horvátországi Nova Banka 96 százalékának megvásárlására is kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be. (VG)