Nem hagyta jóvá a PSZÁF a Brau Immobilien GmbH magyarországi Braura tett vételi ajánlatát, ellenben ötnapos határidő kitűzésével hiánypótlásra hívta fel a céget - derül ki a felügyelet tegnapi határozatából. A PSZÁF szükségesnek érzi az ajánlati árfolyam meghatározásokor használt forint/euró kurzus pontosítását, illetve kíváncsi az ajánlatban megjelölt diszkontált cash flow (DCF-) módszer kiszámításának pontos elvére is. Emellett technikai kérdésekben, így a magyar Brau részvényein időközben végrehajtott dematerializáció ügyében is pontosítást vár a felügyelet.

Az első pont szerint az ajánlatban szereplő átváltási árfolyam a Magyar Nemzeti Bank által közzétett 2002. december 31-ei kurzus volt: ehelyett a felügyelet egy az időszerűséget és reprezentativitást jobban biztosító átlagos árfolyamértéket vár el az ajánlattevőtől. Ez utóbbi meghatározásához az indoklás a 2004. július 23. és október 20. napja közötti - azaz az ajánlattételt megelőző 90 napban jegyzett - forint/euró árfolyamok számtani átlagát írja elő. Az ajánlatban eddig szereplő érték ezek alapján a régebbi árfolyamsávon belül még elképzelhető 235,90 forintos kurzus volt, ehelyett a felügyelet az átlagos értékként adódó 247,90 forintos árfolyam alkalmazását várja.

A felügyelet az ajánlattételt megelőzően külön határozatban szólította fel a Heineken csoportot arra, hogy méltányos árat kínáljon a kisebbségi részvényekért, így külön jóváhagyáshoz kötötte az annak kiszámításához használt képletet is. A jelek szerint a PSZÁF az ajánlattevő által javasolt DCF-koncepciót nem vitatja, annak magas szubjektív elem tartamára hivatkozva azonban alkalmazási elvének részleteire is kíváncsi. Korábban éppen az ellenőrzés bonyolultságát kiemelve kért a PSZÁF 30 napos extra határidőt a döntéshozatal előtt, hogy szakértők bevonásával vizsgálhassa meg a képletet. A hiánypótlást követően a felügyeletnek minden bizonnyal újabb 30 napja lesz arra, hogy döntést hozzon a kérdésben.