Az egyszeri 400 millió forintos eredményjavító tétellel együtt is csak a tavalyi osztalékalap nominálértéken tartása lehet a cél az idén a Démász Rt.-nél - mondta Lehóczki Gábor, a társaság pénzügyi igazgatója a tegnapi, Szegeden tartott elemzői találkozón.

A pénzügyi igazgató közlése szerint az év eleji megítélésük alapján már csak a 2003-ban elért osztalékalapot célozhatták volna meg. Ezen segített az a megállapodás, amelyet a Magyar Villamos Művek kötött a piaci szereplőkkel, és amely alapján az áramszolgáltatók egyszeri juttatásban részesülnek. Azt, hogy ez milyen formában történik meg, a pénzügyi igazgató nem hozta nyilvánosságra, azt azonban elmondta, hogy a Démász által kapott, második negyedévben jelentkező 400 millió forint messze elmarad attól, amit a társaság reálisnak tartana. Ráadásul ez a megállapodás a 2005-2008 közötti árszabályozási ciklus problémás részeit nem oldja meg, ezért nyújtott be a Démász ár-felülvizsgálati kérelmet.

A pénzügyi igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az új árszabályozásban a közüzemi árrés drasztikusan csökkent, s ez a Démászt azért érinti nagyon kedvezőtlenül, mert fogyasztóinak 99 százaléka származik e körből. Lehóczki Gábor közölte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az elkövetkező négy évben reálértéken is növelni tudják az osztalékalapot, ez azonban egyáltalán nem lesz könnyű. Hoszszabb távon ugyanakkor több intézkedéssel is az EBITDA javítására készülnek.

A tőkehelyzet javítására például az elkövetkező két-három évben eladják kihasználatlan ingatlanjaikat, ez milliárdos nagyságrendű tételt jelent. Emellett a jövőbeni beruházások mértékét is az új tarifaszabályozás feltételeihez igazítják.

Yves Autret, a cég vezérigazgatója közölte: a társaság osztalékpolitikája a következő kettő-négy évben nem változik meg. A vezérigazgató rávilágított arra is, hogy a Démász fő tulajdonosa, a francia EdF az elkövetkezendő években akvizícióra is készülhet a környező országokban: azt azonban, hogy ezt a Démászon keresztül valósítja-e meg, az dönti majd el, hogy a magyar társaságnak lesz-e elegendő tőkéje, illetve a jogi szabályozás engedélyez-e ilyen tranzakciót.