A nemzeti tőzsde léte megkérdőjelezhetetlen, de a régió tőzsdéi szövetségbe tömörülve többre juthatnak, ezért kell létrehozni a közép-európai tőzsdeszövetséget - jelentette ki a Budapesti Értéktőzsde 15 éve történt újraindulása alkalmából szervezett tegnapi konferencián Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke. Szalay-Berzeviczy véleménye szerint a BÉT a világ egyik legsikeresebb tőzsdéje a kapita-lizáció és a hivatalos indexnövekedés szempontjából egyaránt.

A kelet-közép-európai régió kisebb tőzsdéinek kulcsfontosságú, hogy növeljék a piacaikon megjelenő társaságok számát és a likviditásukat - mondta a bécsi tőzsde elnöke, Friedrich Kadrnoska. A harmadik nagyon fontos tényező az, hogy a nemzetközi szabályok szerint kell működni, enélkül ugyanis nemzetközi befektetők bevonása nem lehetséges. A bécsi tőzsde vezetője szerint a lépések megtétele után lehet az egyes tőzsdéknek régiós szinten gondolkodniuk.

Wieslaw Rozluczki, a varsói tőzsde elnök-vezérigazgatója is szükségesnek tartja az integrációt, de csak azokon a területeken, amelyeket uniós szinten hatékonyabban lehet megoldani. Példaként a közös marketinget és a piacok integrálását említette. Massimo Capuano, a milánói tőzsde elnöke elmondta: az integráció kapcsán nincs olyan modell, amely minden téren megoldást jelenthetne. Az olasz tőzsde vezetői egyébként most főleg a londoni értékpapírpiacokat figyelik, de ez nem azt jelenti, hogy azt tartják a követendő példának.

A konferencián sok kritika érte a 15 éves fennállását ünneplő magyar tőzsdét. A felszólaló magyar elemzők egyaránt kifogásolták a magyar tőzsde kínálati és a keresleti oldalának gyengeségét, hozzátéve: ezen rövid időn belül nem is igazán lehet változtatni. A keresleti oldalról teljes generációváltásra lenne szükség - vélték az elemzők. A magyar háztartások nem értenek a pénzügyekhez - mondta Szabó László, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. A megjelentek egyetértettek abban is, hogy alapfokú gazdasági oktatás bevezetése is szükséges lenne. Pletser Tamás, az Erste elemzője azt emelte ki, hogy a háztartások többsége még mindig a lakásban látja a legjobb befektetést, mondván, annak nem eshet az ára. Márpedig fontos lenne megérteni, hogy egy normális piacgazdaságban a lakás ugyanolyan eszköz, mint bármi más, amin igenis lehet pénzt veszíteni.