Pénz- és tőkepiac

Jó hír a frankhiteleseknek! Maradt a kamat, emiatt nem nő a törlesztés

A svájci központi bank csütörtökön - az elemzők zömének várakozásaival összhangban - nem változtatott az irányadó kamaton, miután továbbra is egyensúlyoznia kell a magas infláció és a gazdasági növekedés lassulása között.

Mivel maradt a 2,25-3,25 százalékos célsáv, a kamatközép továbbra is 2,75 százalék.  

A központi bank ezzel immár három negyedéve nem módosított az irányadó kamaton.

A jegybank döntése azt jelenti, hogy kamatoldalról nem drágulnak a svájci frank alapú devizahitelek.

A jegybank elnökének indoklása szerint e pillanatban nem szükséges további fékező tényezőt vinni a svájci gazdaságba, mindazonáltal - mint fogalmazott - "ébernek" kell maradniuk a döntéshozóknak.

A középtávú inflációs kilátásokat tekintve az elemzők zöme úgy véli, hogy az SNB jelenleg még megengedheti a kamat változatlanságát, mivel néhány jel arra utal, hogy a magas csak átmeneti jelenség lesz. Egyes elemzőket ugyanakkor meglepte a kivárási politika, mivel az infláció májusban - éves szintű 2,9 százalékkal - közel 15 éves csúcsot ért el.

A kamatdöntéssel kapcsolatban a közgazdászok többsége egyetért abban, hogy az SNB továbbra sem adott olyan jelzést, hogy hamarosan kamatváltoztatásra készülne.

Az SNB az idei évre jelenleg már 2,7 százalékos inflációt vár a korábbi 2,0 százalék helyett, jövőre pedig 1,7 százalékra emelte az inflációs várakozást a korábban jósolt 1,4 százalékról.

A bank jelenlegi előrejelzése szerint ugyanakkor a 1,5-2,0 százalék közti szintre lassul a tavalyi 3,1 százalékról.

alapkamat infláció svájci frank hitel SNB frakhitel
Kapcsolódó cikkek