Pénz- és tőkepiac

Már kilenc kockázati tőkealap-kezelő Magyarországon – Jeremie-re várva

A magyar cégnyilvántartásban immár kilencre emelkedett a kockázati tőkealap-kezelő társaságok száma. Közülük hét az elmúlt egy évben jött létre, feltételezhetően a hamarosan induló, az európai uniós Jeremie forrásból finanszírozott Új Magyarország Kockázati Tőke Programba történő bekapcsolódás céljából.

 „A Program különösen az induló és korai szakaszban lévő vállalkozások tőkehelyzetének javítását célozza, ami a  befektetések számát mindenképpen emelheti ebben a szegmensben. ”- jelentette ki Zoltán Csaba.
 
A Jeremie program - 46 milliárd forint tőkebevonáshoz
A Jeremie finanszírozású programok keretében a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV Zrt.) EU-s, illetve hazai költségvetési forrásokat biztosít pénzügyi közvetítők számára. A közelmúltban elindult Mikrohitel, illetve Portfoliógarancia Programokat követően megkezdődött az Új Magyarország Kockázati Tőke Program előkészítése is. „A program mindenképpen adhat egy lendületet a szektornak, amelyben 2002 és 2007 között a már működő kockázati tőkealapok évente átlagosan 30 befektetést hajtottak végre hazánkban, de 2007-ben mindössze tizenkettőt.”-emelte ki Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.


 
A Program a hazai KKV szektor korai (magvető és induló), valamint növekedési életszakaszban lévő vállalatai tőkehelyzetének javítását tűzi ki célul, amelynek érdekében az MV Zrt. forrásokat közvetít kockázati tőkealapok részére. A Programra allokált, jellemzően uniós forrás nagyságrendileg 46 milliárd forint. A pénzügyi közvetítői feladatokat olyan alapkezelő társaságok láthatják majd el, amelyek a tőkepiaci törvény (Tpt.) szerinti kockázati tőkealapok kezelésére jogosultak a Magyar Köztársaság területén, továbbá be tudják vonni a szükséges mértékű magánforrást (legalább 30%). A partnerekkel történő együttműködés alapvetően kétfajta lehet: az első esetben az MV Zrt. és a magánbefektető(k) közös, magyarországi bejegyzésű kockázati tőke alapot hoznak létre (közös alap), a második esetben egy 100%-os állami tulajdonú alap és magánbefektetők ügyletről-ügyletre állapodnak meg közös befektetésekről (co-investment). Az alapok kizárólag a vállalkozások korai (magvető és induló), valamint növekedési életszakaszába sorolható finanszírozását szolgálhatják, egy célvállalatba évente maximum 1,5 millió EUR fektethető be, legfeljebb három egymást követő évben.
 
Aktív érdeklődés a magyar kockázati tőke piacon
 
Láthatóan nagy az érdeklődés a hazai pénzügyi szektorban az Új Magyarország Kockázati Tőke Program hamarosan induló pályázatai iránt, amelynek keretében 46 milliárd Ft visszatérítendő Európai Uniós forrás kerülhet a magyar kockázati tőke iparágba. Mivel az EU-s forrás mellé a pályázaton résztvevő alapkezelőknek legalább 30% mértékű privát forrást kell bevonniuk, így összességében több mint 65 milliárd Ft áll majd rendelkezésre kockázati tőkebefektetésekre. Amennyiben a Program által finanszírozott alapok befektetéseinek átlagos értéke 250 millió Ft (1 millió EUR) lesz, akkor mintegy 260 tranzakció szükséges a teljes összeg felhasználásához. Mivel a létrejövő új alapok nyilvánvalóan az első öt évben be kívánják fektetni a teljes tőkét, ennek a célnak az eléréséhez évente átlagosan 52 tranzakciót kell megvalósítani. Kérdés, hogy van-e ilyen nagyszámú jó befektetési lehetőség Magyarországon?
A jelentős forrás rendelkezésre állása, kiemelkedő lehetőséget biztosít azon cégek számára, amelyek a következő években fejlesztési tőkét kívánnak bevonni vagy azon cégtulajdonosoknak, akik középtávon értékesíteni kívánják részesedésüket, hiszen mindkét esetben komoly verseny alakulhat ki egy-egy tranzakció megszerzéséért a létrejövő alapok között, ami nyilvánvalóan árfelhajtó hatású lesz.
 
            A cégnyilvántartások szerint jelenleg kilenc bejegyzett kockázati tőkealap kezelő társaság működik, melyek közül a Corvinus és az Informatikai Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. állami hátterű és 1999-ben, illetve 2002-ben jött létre. Mindkettő kezel már alapot, míg a többi alapkezelő új alap létrehozását és az Új Magyarország Kockázati Tőke Programban elérhető források bevonását tervezi. Ha a létrejövő alapok átlagos értéke 6,25 milliárd Ft (25 millió EUR) lesz, akkor 10-11 alap létrehozása szükséges a teljes forrás felhasználásához. Így a Program elindulásáig további alapkezelők megjelenése várható.
 
„Nyár közepéig megtörténhet a Program brüsszeli notifikációja, a potenciális alapkezelőknek szóló első pályázatok augusztus-szeptember táján kiírásra kerülhetnek, így a KKV-k számára akár már 2008. utolsó negyedévében megnyílhat az új forrásbevonási lehetőség.” – tájékoztatta a Startot az MV Zrt. vezetése.
A Start Tőkegarancia Zrt. tőkegarancia terméke a Programban résztvevő alapok számára is garanciát biztosít az átlagosnál magasabb kockázatú, induló és korai szakaszú vállalkozásokba történő tőkeemeléses befektetések esetében. A tőkegarancia a befektetett összeg legfeljebb 80%-ára, de maximum 100 millió Ft értékben és öt éves időtartamra igényelhető. A tőkegaranciával a Start a garantált részének megtérítésére vállal kötelezettséget, amennyiben a befektetést fogadó vállalkozás a futamidő alatt felszámolás alá kerül, vagy a tulajdonosok a társaság végelszámolását határozzák el. 

Kockázati Tőke Program Jeremie program kkv
Kapcsolódó cikkek