Pénz- és tőkepiac

Csökkentheti az olajkitermelését az OPEC

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) soron következő, szeptemberi tanácskozásán az olajkitermelés csökkentéséről is dönthet - jelentette ki Mohammad Ali Khatibi, az OPEC egyik vezetője.

Elmondása szerint a piacon túlkínálat van, miközben a kereslet kisebb, emiatt csökkennek az árak: a hat héttel ezelőtti 145 dollárhoz képest jelenleg 113 dollár körül van egy hordó kőolaj ára.

Pénteken az OPEC visszafogta az idei globális olajkeresletre vonatkozó becslését. Khatibi szerint jelenleg nagyjából napi 1 millió hordós a túlkínálat, s ezt a mennyiséget az OPEC csak úgy tudja kivonni a piacról, ha csökkenti a kitermelést. A másik lehetőség a szinten tartás - tette hozzá Khatibi.

Júliusban az OPEC tagországai napi 32,6 millió hordó olajat termeltek, 236 ezerrel többet, mint júniusban. Pénteken a kőolaj ára egy dollárt meghaladó csökkenéssel zárt. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent péntektől legközelebbivé vált októberi lejárata 1,13 dollár gyengüléssel 112,55 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta szeptemberi jegyzése 1,24 dollárral 113,77 dollárra süllyedt.

A szakértők a kőolaj árának a gyengülését részben a dollár erősödésével indokolták. Árcsökkentő tényező volt az Egyesült Államokon kívüli gazdaságok növekedésének lassulásával kapcsolatos aggodalom is, mivel a lanyhulás mérsékli az energiahordozó iráni keresletet. Pénteken hat hónapja legalacsonyabb szintre gyengült az euró a dollárhoz képest a nemzetközi devizapiacokon az eurózóna gazdaságának egyre bizonytalanabb kilátásai miatt.

kőolaj OPEC WTI olajkitermelés khatibi
Kapcsolódó cikkek