Pénz- és tőkepiac

Nem tudta fizetni a hitelt, elveszítette lakását - Egyre többen vannak

Nagy-Britanniában egyre több hitellel rendelkező ügyfél adósodott el, a bankok rohamos gyorsasággal elkezdték árverezni a jelzáloghitellel terhelt ingatlanokat. Hazánkban is hasonló a helyzet: egy év alatt dupla annyi ingatlan végrehajtása indult el.

A brit bankok megelégelték ügyfeleik fizetésképtelenségét: drámaian megnőtt idén a jelzáloghitellel terhelt ingatlanok visszavételének száma. Az év első három hónapjában 9152 ilyen esetet regisztráltak, és az év végére 45 ezer visszavételre számítanak. Egyes szakértők szerint a pénzintézetek túl gyorsan foglalják vissza az ingatlanokat, nem törődve az adós anyagi körülményeivel.

Sajnos azonban Magyarország is hasonló helyzet állhat elő rövidesen, hiszen egyre több hitelt halmoznak fel a háztartások, és egyre nagyobb nehézségbe ütköznak a családok kölcsöneik törlesztését illetően. A magyar háztartások már most jövedelmük 33 százalékát fordítják hiteleik törlesztésére, a legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy a legszegényebb háztartásoknál a legmagasabb a törlesztési teher, azaz nekik kell a kevés fizetésük legnagyobb százalékát törlesztésre fordítani. Ebből pedig az következik, hogy ők a legérzékenyebbek a különböző sokkokra, azaz ők válhatnak a legkönnyebben nemfizetővé, ha például a családból valaki elveszíti az állását.

Rádaásul jellemző tendencia, hogy a bankok egyre kockázatosabb ügyfeleknek is biztosítanak hitelfelvételi lehetőséget, ami tovább növeli a hitelválság esélyét. Egy 2008-as felmérés szerint a hasonló, kockázatos háztartások aránya nyolc százalék felé emelkedett. Rossz előjel, hogy az idei első negyedévben rekord mértékben nőtt a rossz adósok száma. Három hónap alatt több mint 82 ezer új név került fel az adósok feketelistájára, a központi hitelinformációs rendszerbe (KHR), azaz ennyivel több adós nem fizette be idejében törlesztőrészleteit. Ezzel már megközelíti a félmilliót a lakossági mulasztások száma, ami nagyjából 60 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti számnál.

Ennek megfelelően Magyarországon is évről-évre egyre több jelzáloggal terhelt ingatlan kerül végrehajtásra. „Egy év alatt megduplázódott az árverezésre váró ingatlanok száma. Míg tavaly ezerötszáz, idén már, több mint háromezer lakás végrehjtása van folyamatban, pedig még messze az év vége” – számolt be a Reggel.hu-nak tapasztalataikról Lénárd Mariann, a Banki Károsultjainak Egyesületének főtitkára. Elmondása szerint azonban a hazai helyzet annyiban különbözik a brittől, hogy ott az ingatlanárak zuhanása miatt kezdték el a bankok rohamléptekkel végrehajtani a lakásokat, míg itthon már évek óta jellemző ez. Meglátása szerint hazánkban régóta probléma, hogy az árverezéseken gyakran a becsérték 70 százalékáért kel el az ingatlan, ilyenkor a kapott összeg nem elegendő a tartozás kifizetésére, az ügyfél pedig utcára kerül úgy, hogy a hitelének fenmaradó részét még törleszteni kellene.

Mit csináljunk, ha nem tudjuk fizetni a hitelt?

Előre nem látható események, betegségek, munkahelyi gondok miatt hirtelen bárki fizetésképtelenné válhat. Ilyenkor fontos azonnal jelezni a problémát a banknál, hogy időben lehessen gondoskodni az átütemezésről, új ingatlanfedezet bevonásáról, vagy a tőketörlesztés átmeneti felfüggesztéséről. A pórul járt ügyfelek a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületétől (www.hitelkarosult.hu) jogi támogatást is kérhetnek.

törlesztés elárverezés ingatlan hitel adós
Kapcsolódó cikkek