Pénz- és tőkepiac

5-6 milliárd dollárnyi kárt okozt Gustav - olajtermelési kiesések jönnek

A Gustav hurrikán 5-6 milliárd dollárjába kerül a biztosítóknak és a viszontbiztosítóknak - véli a Munich Re, a világ második legnagyobb viszontbiztosítója a Swiss Re Co. után.

A Gustav hurrikán szeptember 1-én érte el a szárazföldet az amerikai Louisiana szövetségi állam tengerparti térségénél, de az energetikai infrastruktúrában nem okozott komolyabb károkat. A hurrikán miatt azonban jelentősen csökkenteni kellett az olajtermelést és a szövetségi állam áramszolgáltatásában fennakadások voltak. A kockázatmodellező Risk Management Solutions 2,5-4,5 milliárd dollárra teszi a hurrikán okozta kárt.

Londoni iparági elemzők szerint a piac számára még csak ezután fognak kiderülni azok az igen komoly olajtermelési és finomítói kiesések, amelyeket a Gustav hurrikán okozott az amerikai lelőhelyeken és feldolgozó üzemekben.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci előrejelzéseket is közlő háza hétvégén kiadott legújabb elemzésében azt írta: jóllehet mindenki igyekszik kisebbíteni a Gustav jelentőségét, az Egyesült Államok déli partvidékén múlt héten végigsöpört szélviharnak "komoly mennyiségi kihatásai lesznek". A ház szerint a Mexikói-öböl napi 1,3 millió hordós amerikai kitermelési kapacitásából a hétvégéig 1,25 millió hordónyi még le volt zárva, és az összesített termelési kiesés eddig 6,3 millió hordó.

A Barclays Capital londoni iparági elemzőinek becslése szerint mire a teljes öbölbeli kitermelő kapacitást sikerül helyreállítani, az összesített kitermelési veszteség valószínűleg el fogja érni a 10 millió hordót. Ez azt jelentené, hogy az amerikai olajtermelés szeptember egészére átlagosan napi 300 ezer hordóval csökkenne. Finomítói oldalon jelenleg napi 2,5 millió hordónyi kapacitás nem működik a Mexikói-öböl térségében lévő amerikai feldolgozókban, és további 2 millió hordónyi kapacitás csak korlátozottan használható. A finomítói kibocsátás várható összesített csökkenése a cég szerint "meglehetősen súlyos".

A Barclays Capital előrejelzése "minimum" 16 millió hordónyi olajpárlat-kiesést jósol, de a ház szakértői szerint valószínűsíthetőbb a 30 millió hordós, vagy annál nagyobb összesített olajpárlat-termelési veszteség. Az elemzés szerint beletelik néhány hétbe, mire mindez megjelenik az adatokban, de bizonyos folyamatok már most egyértelműek: a Gustav miatt az amerikai olajtermék-készletek "nagyon komoly mértékben zuhanni fognak" a szezonális normákhoz képest.

Jelenleg az amerikai olajtermék-tartalék 2,3 millió hordóval van az ötéves átlag felett, de ez a mennyiség jóval e szint alá fog esni, jósolják a londoni befektetési csoport ágazati elemzői. A benzinkészletek már most is alacsonyak, és a Gustav nyomán várható, hogy 2000 óta nem látott mélységbe süllyednek, áll a Barclays Capital hétvégi londoni elemzésében.

kár Gustav Munich Re kapacitás olaj hurrikán barclays capital hordó
Kapcsolódó cikkek