Pénz- és tőkepiac

Újabb bankok szorulhatnak támogatásra - Ki követi a Dexiát?

A belga-francia Dexia bankcsoport 6,4 milliárd eurós állami tőkeinjekcióhoz jut – jelentette be ma reggel a belga miniszterelnök Yves Leterme. Belgium 3 milliárd eurót, Franciaország 1 milliárdot, míg Luxemburg 376 millió eurót ad a jelzálogválság miatt bajba került hitelintézetnek. A francia állami tulajdonú Caisse de Depots (CDC) 2 milliárd euróval járul hozzá a tőkejuttatáshoz, amellyel 25 százalékra emeli a tulajdonhányadát a Dexiában. A Dexia árfolyama több mint 30 százalékot zuhant a hét elején a brüsszeli Euronext tőzsdén, a rivális Fortis tőkeemelésének hírére.

Nemcsak a Belgium szenvedi meg a pénzügyi szektor mélyrepülését. Európában a legnagyobb jelzálogpiaci veszteségeket elkönyvelő svájci UBS AG újabb leírásokra kényszerülhet még a héten – sajtóértesülések szerint.

Az elmúlt egy évben eddig minden negyedévben hitelleírásra és profitcsökkentésre kényszerült a svájci bankóriás, amelytől sorra pártolnak el a vagyonos kliensei. A bank fő tevékenysége a nemzetközi vagyonkezelés, ahol mintegy 1860 milliárd svájci frankot kezel. A második negyedévben nagyobb pénzösszeget vettek ki a banki kliensek (17,3 milliárd frankot) mint amennyit betettek.

Idén 61 százalékot veszített értékéből az UBS, csak ma 6,3 százalékot csökkent az árfolyam, 17 frankig. A bank november negyedikén teszi közzé negyedéves számait. Közben megakadhat a brit HBOS és a vevő Lloyds fúziós terve, ha az utóbbi részvényesei kihátrálnak a vétel elől. Azért kényszerülhet a legnagyobb brit jelzáloghitelező HBOS Plc vételi ajánlatának módosítására a Lloyds TSB Group, mert a jelzálogbank árfolyama ma közel 17 százalékot zuhant, így piaci értéke 20 százalékkal alulmúlja a Lloyds által fizetendő árajánlatot.

Eredetileg egy HBOS részvényért, 0,8 Lloyds papírt fizettek volna, de felröppent hírek szerint a vevő részvényesei 0,6 darabra szállítanák le akvizíciós ajánlatukat. Piaci elemzők szerint egyre nő a veszélye annak, hogy a Lloyds kihátrál a vételből, mivel a tulajdonosok nem szavazzák azt meg. Ez esetben a HBOS is állami segítségre szorulhat.

UBS Svájc Lloyds TSB Group Euronext akvizíciós ajánlat HBOS Dexia Fortis brit Belgium banki kliensek segítség
Kapcsolódó cikkek